Ostatnio upiekłam bardzo dobry chleb z jednym z moich najczęściej teraz używanych warzyw czyli cukinią. Znacie już bułki z cukinią i włoskimi orzechami. Teraz upiekłam piękne bochenki z cukinią i pestkami dyni. Kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii jeśli komuś obrodziła w ogrodzie.
Jest to prosty chleb na drożdżach, który podczas wyrastania co jakiś czas składałam kilkakrotnie. Przekonałam się już wielokrotnie, że takie składanie chleba wpływa bardzo pozytywnie na strukturę chleba. Chleb wyrasta bardzo dobrze i mniej się kruszy po upieczeniu. Zawsze przygotowuję chleb do wypieku właśnie tą metodą.
Smakowe chleby to moje ulubione. Piekłam już chleb z boczkiem, chlebki na ostro, chleb z ciecierzycą, focaccia z marynowanym cheddarem… Nie brakuje mi pomysłów, a w planie już kolejne przepisy do wypróbowania.
Chleb z cukinią i pestkami dyni
2 bochenki
Składniki:
900 g pszennej mąki
200 g mąki grahamki
500 – 600 ml zimnej wody
2 łyżki melasy lub miodu
2 łyżki oliwy
50 g świeżych drożdży
1 cukinia, u mnie około 300 g
200 ml uprażonych pestek dyni
1 łyżka soli (15 ml)
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj melasę, oliwę po czym obie mąki. Zagnieć gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Dodaj startą na grubych oczkach cukinię. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione ( zajęło mi to 15 minut) dodaj pestki dyni i sól.
Ciasto chlebowe powinno być lekko klejące ale odchodzić od brzegów. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, rozciągając ciasto palcami. Włóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie powtórz składanie, przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 10 minut do odpoczynku. Teraz podziel ciasto na dwie równe porcje, u mnie każda około 850 gram. Uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków wysypanych obficie mąką. Pozostaw chleb do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte chlebki wyłóż na blachę, natnij i piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut. Nie masz termoobiegu nastaw piekarnik na temperaturę wyższą o 15 stopni. Jeśli nie masz wyższej temperatury piecz chleb po prostu dłużej. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę i ostudź.
4 komentarze
Bardzo mi przypadł do gustu ten przepis, wykorzystam z pewnością i podzielę się efektami.Na razie mój blog będzie w przebudowie, ale wkrótce „ożyje” odświeżony.
U Ciebie też duże zmiany, absolutnie na korzyść.Gratuluję
o dziękuję!
Chleb z cukinią ?! Ale mnie zaskoczyłaś :) Jestem strasznie ciekawa smaku :)
cudownie wygląda