Przepis na focaccia to przepis na mój ulubiony chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny chleb focaccia można przyprawić na wiele sposobów. Robiłam już focaccia z czosnkiem i ziołami, ale dzisiejszy przepis na focaccia różni się nie tylko składnikami ale też sposobem wykonania.
Użyłam mniej drożdży, za to pozwoliłam focaccia wyrastać przez 3 godziny. Co godzinę rozwijałam i „składałam” focaccia, która po upieczeniu charakteryzuje się dużymi dziurami, jak w szwajcarskim serze.
Przepis na ten bardzo popularny włoski chleb to trochę dłuższa wersja pod względem wykonania, ale warto spróbować coś nowego. Focaccia upiekłam z oliwkami, rozmarynem i marynowanym serem cheddar. A z czym wy lubicie focaccia?
Przepis na focaccia
1 chleb
Składniki:
500 g zimnej wody
10 g świeżych drożdży
80 g dobrej oliwy z oliwek
870 g maki
10 g soli
2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego + kilka gałązek do dekoracji
garść oliwek, różnej maści
50 g marynowanego sera cheddar
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, makę i sól i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota 15 minut lub ręcznie. Na końcu wyrabiania dodaj rozmaryn.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny. Po godzinie wyłóż ciasto na oprószoną maka stolnice, rozciągnij palcami i złóż kilka razy. Powtórz procedurę co godzinę, a za trzecim razem rozłóż ser i oliwki. Zwiń ciasto i uformuj okrągły chleb. Kilka oliwek wciśnij na wierzch wraz z gałązkami rozmarynu.
Piecz focaccia na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperature do 200ºC i piecz focaccia jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu zsuń focaccia na kratkę do całkowitego ostudzenia.
2 komentarze
To kolejny fajny przepis na focaccię, na który natrafiam w tym tygodniu. To chyba znak, że muszę koniecznie spróbować ją zrobić:)
Ściskam cieplutko!
Bardzo polecam ! Pozdrawiam serdecznie!