Focaccia to mój ulubiony chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny chleb focaccia można przyprawić na wiele sposobów. Robiłam już focaccia z czosnkiem i ziołami, ale dzisiejszy przepis na focaccia różni się nie tylko składnikami ale tez sposobem wykonania. Użyłam mniej drożdży, za to pozwoliłam focaccia wyrastać przez 3 godziny. Co godzinę rozwijałam i „składałam” focaccia, która po upieczeniu charakteryzuje się tzw. dziurami, jak w szwajcarskim serze.
Ten przepis na focaccia to troche dłuższa wersja, ale warto spróbować coś nowego. Focaccia upiekłam z oliwkami, rozmarynem i marynowanym serem cheddar. A z czym wy lubicie focaccia?
Przepis na focaccia
Składniki:
1 focaccia
- 500 g zimnej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 80 g dobrej oliwy z oliwek
- 870 g maki
- 10 g soli
- 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego + kilka gałązek na wierzch
- garść oliwek, różnej maści
- 50 marynowanego sera cheddar
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, makę i sól i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota 15 minut lub ręcznie. Na końcu wyrabiania dodaj rozmaryn.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny. Po godzinie wyłóż ciasto na oprószoną maka stolnice, rozciągnij palcami i złóż kilka razy. Powtórz procedurę co godzinę, a za trzecim razem rozłóż ser i oliwki. Zwiń ciasto i uformuj okrągły chleb. Kilka oliwek wciśnij na wierzch wraz z gałązkami rozmarynu.
- Piecz focaccia na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperature do 200ºC i piecz focaccia jeszcze przez 20 minut.
- Po upieczeniu zsuń focaccia na kratkę do całkowitego ostudzenia.
To kolejny fajny przepis na focaccię, na który natrafiam w tym tygodniu. To chyba znak, że muszę koniecznie spróbować ją zrobić:)
Ściskam cieplutko!
Bardzo polecam ! Pozdrawiam serdecznie!