Pyszne kotlety mielone z łososia, które przypadną każdemu do smaku. Jak zwykle u mnie są tu zamieszane resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków, które zostały ze wczorajszego obiadu.
Kotlety mielone z łososia można podać z warzywną sałatką lub zrobić z nich burgery. Świetnym dodatkiem do kotletów rybnych jest dressing czosnkowy.
Kotlety mielone z łososia
Składniki:
na 10 kotletów rybnych
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g łososia, filet
- oliwa
- 2 łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- sol i pieprz do smaku
Jogurt czosnkowy
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżka czubata majonezu
- sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Część łososia przepuść przez maszynkę do mielenia wraz z ugotowanymi ziemniakami, a resztę pokrój w drobna kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki i formuj okrągłe kotlety.
- Smaż na oliwie po 2 minuty z każdej strony.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i zamieszaj z jogurtem i majonezem. Całość dopraw solą.
6 komentarzy
ciekawa jestem smaku takich kotlecików bo za łososiem raczej nie przepadam, ale kotleciki wygladaja genialnie
No coz smakują łososiem ale nie tak mocno
aaaa wygladają przepysznieee!!
Dziekuje!
Uwiebiam łososiowe placuszki – szczególnie z sosem czosnkowym albo koperkowym i sałatką ze świeżych warzyw! Taki obiad przypomina mi wizyty w Skandynawii :)
My jemy bardzo dużo łososia ale są inne ryby bardziej popularne…