Domowej roboty, lekkie, mocno cytrynowe lody jogurtowe… zrobiłam na Wielkanoc. Zjedliśmy je w mgnieniu oka. Cytrynowe lody jogurtowe… nie można było im się oprzeć, wspaniale orzeźwiające.
Pogoda za oknem super słoneczna, wydawałaby się idealna na lody. Niestety musimy jeszcze trochę poczekać nie na cytrynowe lody oczywiście, bo lody można jeść o każdej porze.
Przepis na cytrynowe lody jogurtowe
Składniki:
1 l lodów
- 6 dl greckiego jogurtu, gęstego (10% tłuszczu)
- 1 ½ dl śmietanki
- 200 g cukru pudru
- 6 łyżek soku z cytryny, około 2 cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
Sos malinowy
- 250 g mrożonych malin
- 50 g cukru
- ½ dl kokosowego likieru, np. malibu
Wykonanie:
- Ubij śmietankę z cukrem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny ubijając mikserem. Przełóż do plastykowego naczynia i włóż do zamrażalnika na conajmniej 5 godzin. Mieszaj lody rózgą balonowa co godzinę. Jeśli masz maszynkę do lodów postępuj według instrukcji.
- Zagotuj maliny z cukrem. Mieszaj az do rozpuszczenia cukru. Ostudź i wlej likier. Zmrożone lody podawaj z sosem malinowym.
7 komentarzy
o matko ale mi apetytu zrobiłaś na te pyszności
Nie mogę się już doczekać lata, żeby zacząć wypróbowywać takie przepisy :)
Czekasz na lato?
Na pyszne lody zawsze jest odpowiednia pora ;)
Ja tez tak myślę!
Pyszne lody! zamiast sosu malinowego polewam syropem gruszkowym- polecam pychota
Wypróbuję następnym razem!