Tak, tak, dzisiaj chcę wam zaproponować przepis na lody porzeczkowe. Są to lody z czarnej porzeczki, pyszne i orzeźwiające z dodatkiem białej czekolady. Porzeczka raczej należy do kwaśnych owoców, choć czarna porzeczka jest nieco mniej kwaśna. Mimo wszystko musiałam dodać sporo cukru, aby lody były słodkie. Smak porzeczki złagodziłam białą czekoladą.
Mimo wszystko lody są mocno porzeczkowe, stąd ich naturalny kolor i smak. Do lodów dodałam całe owoce, które najpierw zagotowałam z cukrem. Zapomniałam ile soku ma w sobie porzeczka! Sok z porzeczki jest bardzo smaczny i bardzo intensywny. Dlatego lody z porzeczki nie wymagają dodatkowych aromatów, bo porzeczka w zupełności wystarczy.
Bardzo lubię domowe lody, takie do pucharków, czy też lodowe torty jak lodowy snieckers cheesecake czy jeżynowy tort lodowy. Najchętniej przyrządzam je latem. To najlepszy deser na upały. Zawsze lubiłam lody, ale od kiedy nauczyłam się je przyrządzać po prostu za nimi przepadam!
Korzystam z owoców sezonowych, najczęściej jagodowych. Latem nie ma problemu z wyborem. Zimą wykorzystuję mrożone lub przyrządzam lody kawowe lub lody czekoladowe. Lubię wszystkie!
Lody porzeczkowe z białą cekoladą
1,5 l
Składniki:
400 g czarnej porzeczki
250 g cukru, lub wedle smaku
700 ml śmietanki, 36% tł.
1 łyżeczka gumy ksantanowej
1 łyżka waniliowego ekstraktu
100 g białej czekolady
Porzeczki oczyść i zagotuj z cukrem. Gotuj na małym ogniu, aż puszczą sok, około 15 minut. Dodaj gumę ksantanową i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę, ale nie do końca. Powinna ona mieć konsytencję gęstej śmietany. Dodaj waniliowy estrakt i ostudzone porzeczki. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj białą czekoladę, startą na tarce o dużych oczkach i lekko przemieszaj. Przełóż lody do plastykowego pojemnika o pojemności 2 litrów. Zamrażaj lody w zamrażalce przez minimum 6 godzin, mieszając co godzinę. Możesz użyć maszynki do lodów. Smacznego!
2 komentarze
Świetne domowe lody <3!
Lody porzeczkowe z białą czekoladą to dla mnie numer jeden jeśli chodzi o desery latem. Uwielbiam to połączenie i często je przygotowuję. Zawsze wychodzą przepyszne i szybko znikają zwłaszcza z talerzy moich dzieci. Polecam przepis wszystkim miłośnikom zimnych słodkości i nie tylko. Takie lody smakują każdemu :-)