Dawno, dawno nie piekłam muffinek. Zapraszam zatem na świeżo upieczony przepis na muffinki z porzeczką. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć białe, czarne lub żółte porzeczki lub mieszankę porzeczek. Ja miałam już tylko czerwone porzeczki. Lubię owocowe muffinki. Te z porzeczkami wymagają więcej cukru, bo porzeczka jest dosyć kwaśna.
Na osłodę dodałam kawałki białej czekolady. Uwielbiam białą czekoladę z owocami. Świetnie się sprawdziła w muffinkach z czerwoną porzeczką. Wypieki z czekoladą uwielbają moje dzieci. Dlatego często dodaję ją do ciast i kremów. Muffiny wypiekam zarówno z białą czekoladą jak i ciemną.
Jeśli wolicie mleczną czekoladą to możecie z powodzeniem zastąpić nią białą czekoladą. Ja użyłam tym razem różowej czekolady. Muffinki z porzeczką wyszły niesamowicie smaczne i wilgotne.
Lubicie piec muffiny? Jest tyle przepisów na muffiny, o choćby muffiny z awokado, muffiny arachidowe czy muffiny z jabłkami i karmelem. Można sobie dogodzić i upiec do kawy muffiny czekoladowe, albo upiec muffiny śniadaniowe.
Muffinki z porzeczką
12 sztuk
Składniki:
130 g czerwonych porzeczek
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
50 g białej czekolady, u mnie różowa
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli do smaku
1 Komentarz
Idealne do kawy ;D