Puszyste muffinki z czerwoną porzeczką

Dawno, dawno nie piekłam muffinek. Zapraszam zatem na świeżo upieczony przepis na muffinki z porzeczką. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć białe, czarne lub żółte porzeczki lub mieszankę porzeczek. Ja miałam już tylko czerwone porzeczki. Lubię owocowe muffinki. Te z porzeczkami wymagają więcej cukru, bo porzeczka jest dosyć kwaśna.

Na osłodę dodałam kawałki białej czekolady. Uwielbiam białą czekoladę z owocami. Świetnie się sprawdziła w muffinkach z czerwoną porzeczką. Wypieki z czekoladą uwielbają moje dzieci. Dlatego często dodaję ją do ciast i kremów. Muffiny wypiekam zarówno z białą czekoladą jak i ciemną.

muffiny_porzeczka_przepis_czekolada_codojedzenia

Jeśli wolicie mleczną czekoladą to możecie z powodzeniem zastąpić nią białą czekoladą. Ja użyłam tym razem różowej czekolady.  Muffinki z porzeczką wyszły niesamowicie smaczne i wilgotne.

muffinki_porzeczka_przepis_codojedzenia

Lubicie piec muffiny? Jest tyle przepisów na muffiny, o choćby muffiny z awokado, muffiny arachidowe czy muffiny z jabłkami i karmelem.  Można sobie dogodzić i upiec do kawy muffiny czekoladowe, albo upiec muffiny śniadaniowe.

muffiny_porzeczka_blog_codojedzenia_muffinki

Muffinki z porzeczką

12 sztuk

Składniki:

130 g czerwonych porzeczek

100 g masła

2 jajka

125 ml mleka

250 g pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

50 g białej czekolady, u mnie różowa

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli do smaku

deser_muffinki_porzeczki_czekolada_codojedzenia

Nastaw piekarnik na 180ºC. Formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Porzeczki opłukaj, osusz i usuń z nich szypułki. Roztopione i przestudzone masło roztrzep z jajkami i mlekiem za pomocą trzepaczki balonowej.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlej mokre składniki, dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj masę szpatułką.
Na koniec dodaj grubo pokrojoną czekoladę i lekko przemieszaj masę. Napełnij papilotki masą  do ¾ wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż muffinki się lekko zrumienią. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *