To już mój kolejny bezglutenowy przepis. Pamiętacie brownie bezglutenowe z fasoli? Dzisiaj bez fasoli, przepyszne muffiny brownies z masłem arachidowym, czekoladą i owsianymi płatkami. Tak, tak gluten zawarty w płatkach owsianych nie jest szkodliwy pod warunkiem, że płatki owsiane nie są jakąś krzyżówką między pszenicą a owsem.
Muffiny brownies to również całkiem wegetariański wypiek. Bardzo lubię takie wypieki, kiedy w domu zabraknie mi mąki, jajek czy masła. Wtedy taki przepis na wegetariańskie muffiny brownies jak znalazł. Poza tym te muffiny brownies są niesamowite w smaku. Dodatek masła orzechowego, które z powodzeniem zastępuje tradycyjne masło czy olej, w połączeniu z czekoladą i płatkami owsianymi nadaje muffinom niesamowity smak.
Przepis na muffiny brownies z masłem arachidowym
Składniki:
12 muffiny brownies
- 250 ml jogurtu
- 150 ml masła arachidowego
- 200 ml brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 ml błyskawicznych płatków owsianych, zmielonych
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka waniliowego extraktu
- 250 ml czekoladowych chipsów, lub posiekanej czekolady
- 100 ml orzeszków ziemnych, solonych
Wykonanie:
- Zmiksuj masło arachidowe z jogurtem i cukrem.
- Dodaj zmielone płatki owsiane, sodę, extrakt i kakao. Zmiksuj. Na koniec dodaj czekoladowe chipsy i orzechy. Wymieszaj.
- Foremkę muffinową na 12 muffinów posmaruj olejem i napełnij do ¾ objętości foremek. Piecz muffiny brownies na 175ºC (termoobieg) przez 15 minut.
4 komentarze
U Ciebie kolejna smaczna propozycja muffinek
Są naprawdę pyszne, nie spodziewałam się, że aż tak! Pozdrawiam
Czy w tym przepisie na pewno jest tylko 5 ml mielonych płatków owsianych? Do klasycznych muffinek daje się ok. 2 szkl. mąki, do brownies – dużo mniej, ale 5 ml to jednak trochę mało.
Od dawna Pani blog jest moim ulubionym, wszystko mi smakuje i po raz pierwszy mam wątpliwości.
Ma Pani rację, powinno być 500 ml.Dziękuję za zwrócenie uwagi