Łosoś to zdecydowanie nasza ulubiona ryba, którą przyrządzam na mnóstwo sposobów, dzisiaj łosoś pod chrupiącą pierzynką podany z lekką sałatką na ciepło z bulgur i warzyw. Bardzo prosty przepis na danie z łososiem w sam raz na szybki obiad jak to z łososiem bywa.
Ostatnio robiłam łososia z makaronem i pesto. Bardzo lubię przyrządzać łososia orientalnie, a kiedy mam resztki obiadowe w postaci łososia i ziemniaków to zawsze przyrządzam kotlety mielone z łososia.
Dzisiejszy łosoś to włoskie smaki. Znalazł się tu parmezan, bazylia i czosnek oraz czerwony pieprz. Do ryby zawsze dodaję sok najczęściej z limonki lub cytryny. Dzisiaj również dodałam otartą skórkę z limonki. Pyszne i aromatyczne danie z łososia, które bardzo polecam.
Łosoś pod chrupiącą pierzynką
Składniki:
5 porcji
- 800 g łososia, filet
- sok z 1 limonki
- sól
- czerwony pieprz
Chrupiąca pierzynka
- 1 dl pestek dynii
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 4 łyżki oliwy
- otarta skórka z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki startego parmezanu
- kilka listków bazylii
- sól do smaku
- czerwony pieprz
Ciepła sałatka z bulgur
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść bazylii
- 250 ml ugotowanego bulgur
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Mikserem zmiel na gruboziarnistą masę pestki dynii, czosnek, czerwony pieprz i bazylię wraz z oliwą. Dodaj parmezan i zmielone wcześniej migdały oraz sól wedle smaku.
- Łososia podziel na 5 porcji, posól i skrop sokiem z limonki. Ułóż w foremce żaroodpornej i rozprowadź nadzienie. Piecz w piekarniki na 180º (termoobieg) przez 30 minut.
- Pokrój bakłaża,cukinię, cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Smaż na oliwie do miękkości, po czym dodaj ugotowany, ciepły bulgur i lekko porwane liście bazylii. Wymieszaj delikatnie i podaj razem z upieczonym łososiem.
1 Komentarz
nie przepadam za łososiem, ale Twoj wyglada tak apetycznie że pokusiłabym sie ;))