Kiedy myślisz o Grecji, prawdopodobnie wyobrażasz sobie zapierające dech w piersiach nadmorskie sceny, takie jak te prosto z filmu „Mamma Mia”. Czyli krystaliczna śródziemnomorska woda, bielone budynki z niebieskimi dachami i klify wystające nad wodą. Jednak Grecja oferuje o wiele więcej niż słoneczne dni na plaży i piękne panoramy. Grecja, kraj bogaty w dziedzictwo kulturowe i historyczne, łączy nas z przeszłością w namacalny i potężny sposób. A czy jest lepszy sposób na poznanie kultury i historii kraju niż poprzez jego kuchnię?
Greckie jedzenie jest znane ze swoich wartości odżywczych
Jeśli zamierzasz odwiedzić Grecję, nie zapomnij o stroju kąpielowym, lub okularach przeciwsłonecznych czy przewiewnej bawełnianej tunice, by móc w pełni cieszyć się podróżą, widokami, zabytkami i grecką kuchnią.
Grecka kuchnia jest bogata w autentyczne smaki i aromaty. Nie brakuje w niej smacznych warzyw, aromatycznych ziół, przypraw i dobrej oliwy z oliwek. Podobnie jak kuchnia turecka, greckie jedzenie opiera się na kulturze dzielenia się, a pory posiłków są ważną częścią dnia, z której korzysta się całą rodziną. Od Aten do Salonik, przejeżdżając przez Mykonos, kuchnia grecka to wybuch smaków i aromatów.
Fava dip (puree z żółtego groszku) popularne danie na wyspie Santorini
To danie warzywne z żółtego groszku, które jest świetną przystawką na zimowe miesiące. Trafiło na wiele innych greckich wysp. Kremowy, bogaty i wyjątkowo smaczny krem. Zamów to jako przystawkę lub dip przed posiłkiem. To idealny sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień!
Dolmady – greckie gołąbki
Lato to najlepszy czas na podróż do Grecji, jeśli chcesz spróbować sezonowych przysmaków gastronomicznych, takich jak dolmades. W samej Grecji znajdziesz wiele odmian dolmades w różnych regionach, od tradycyjnych zawijanych dolmades z liści winorośli po wydrążone warzywa, takie jak papryka. Liście warzyw lub winorośli są nadziewane ryżem i mięsem i pieczone w piekarniku.
Loukoumades – przysmak, który znajdziesz we wszystkich greckich miastach
W greckiej wersji pączków, małe i okrągłe kulki z ciasta miodowego są smażone, a następnie skropione miodem i posypane cynamonem i posiekanymi orzechami. Te słodkie przysmaki znajdziesz we wszystkich greckich miastach. Nierzadko można je również znaleźć z czekoladą lub innymi słodkimi dodatkami.
Typowe potrawy wyspy Rodos
Oregano, tymianek, mięta i rozmaryn. Te aromatyczne przyprawy są powszechnymi smakami w tradycyjnych rodyjskich potrawach i stanowią uzupełnienie świeżych warzyw regionu i lokalnie złowionych ryb. Rodos słynie również z deserów, a miód skropiony jogurtem z mleka owczego podobno jest najlepszy w całej Grecji.
Santorini i lokalne potrawy
Santorini, miasto zbudowane na glebie bogatej i żyznej z popiołu wulkanicznego, jest znane na całym świecie z jakości swoich produktów, od sadzonek winorośli używanych do produkcji wina po bakłażany zabarwione na biało przez wulkaniczną glebę. Spróbuj sera chloro, tradycyjnie przygotowywanego na świeżo przez miejscowe kobiety, lub tomatokeftedes czuli „kulki mięsne” zrobione po prostu z ziół, pomidorów i masła.
Mykonos — najlepsza kiełbasa i kozi ser
Mykonos, położone w samym sercu Cyklad, słynie z życia nocnego, ultramaryny i uroczych białych plaż. Zrób sobie przerwę od spaceru po malowniczym mieście i spróbuj słynnej lokalnej kiełbasy lub kopanisti, miękkiego i pieprznego koziego sera.
Ateny to piękne miasto — zwiedzaj i smakuj
Kiedy wrócisz z wycieczki po starożytnych ruinach Aten, wybierz się na spacer po jej ulicach i spróbuj pysznego jedzenia ulicznego w mieście. Souvlaki to popularne danie z grillowanej wołowiny, jagnięciny lub wieprzowiny podawane na okrągłej picie z sałatą, pomidorem i cebulą, a następnie zwinięte w rożek do zjedzenia podczas spaceru.
Każda z Wysp Greckich jest wyjątkowa na swój sposób
Regionalne potrawy Wysp Greckich są tak samo wyjątkowe. Wspólnym wątkiem jest uznanie dla jakości składników, tradycji i zamiłowanie do prostego jedzenia. Typowy obiad w Grecji może trwać godzinami, ponieważ rodziny powoli delektują się wieloma przystawkami, napojami i potrawami.