Popcorn to szybka i prosta przekąska na filmowy wieczór lub imprezę. Za popcornem przepadają nie tylko dzieci ale i dorośli. Prażona kukurydza z dodatkiem masła lub karmelu to świetna przekąska na każdą okazję. W jej przygotowaniu świetnie się sprawdza maszyna do popcornu. Wystarczy załadować urządzenie ziarnami kukurydzy, aby po chwili zaczął wyskakiwać biało złoty, chrupiący popcorn.
Jak doprawić popcorn?
Domowy popcorn jest najlepszy. Sami możemy regulować ilość soli jak również mieszać go z innymi dodatkami. Można do niego dodać naturalne masło lub karmel, domowe dodatki, które dodają mu smaku. Słodko słony karmel pokrywa cienką warstewką ziarna popcornu nadając mu kruchość i niespotykany smak. Popcorn maślany wspaniale pachnie masłem. Smakosze ostrego jedzenia mogą doprawić popcorn chili, kajeńskim pieprzem lub wasabi. Warto też spróbować popcorn z azjatyckimi smakami jak cytryna, curry, imbir czy garam masala. Dla miłośników włoskich smaków można popcorn doprawić parmezanem lub innym twardym serem. Kto lubi słodko słone smaki, może wypróbować kukurydzę z cynamonem lub syropem klonowym. Ale lekko posolony i ciepły popcorn już sam w sobie jest smaczny.
Maszyna do popcornu – jaką wybrać?
Mając maszynę do popcornu można przyrządzać prażoną kukurydzę na bieżąco lub na zapas. Urządzenie jest praktyczne i można wybrać takie na domowy użytek tak aby pasowało do wystroju kuchni czy też pokoju nastolatka. Po co chować maszynkę do szafki skoro może ona być kuchenną ozdobą lub pokoju dziecka.
Jeśli chodzi o moc to waha się ona od 300 W do 1200 W. Kilka minut i popularna przekąska dla kinomaniaków jest już gotowa. Urządzenie jest energooszczędne i nie przegrzewa się.
Urządzenia różnią się od siebie również wyglądem. Często są zabudowane i przeszklone. Stal nierdzewna, szkło, antypoślizgowe elementy, miarki do mierzenia, powłoka nieprzywierająca w obrotowym garnku czy magnetyczne zamykanie drzwiczek zapewniają łatwą i wygodną obsługę. Solidna konstrukcja z wytrzymałych materiałów zwiększa niezawodność maszyny do popcornu. Stal nierdzewna zapobiega korozji oraz charakteryzuje się odpornością na działanie wody, a także uszkodzenia mechaniczne. Jako tworzywo obojętne biologicznie nie wpływa na zdrowie. Dzięki powierzchni o minimalnej porowatości łatwo ją wyczyścić. Ponadto zachowuje połysk przez długie lata. Tak, takie urządzenie służy przez lata i są to dobrze wydane pieniądze.
Prażenie kukurydzy odbywa się w specjalnym garnku. Prażona kukurydza wysypuje się na dno urządzenia. Uwaga, przed prażeniem trzeba nagrzać urządzenie do odpowiedniej temperatury. Zaletą maszyny jest to, że przyrządza popcorn w dużej ilości. Poza tym nie trzeba jej pilnować. Wystarczy nacisnąć guzik i maszyna wykonuje resztę roboty. Wypełnione popcornem urządzenie utrzymuje temperaturę, a sam popcorn smakuje jak świeżo prażony.
Czy popcorn jest zdrowy?
Sekret tkwi w przygotowaniu. Kukurydza sama w sobie jest smaczna i zdrowa. Zawiera sporo białka, kwasy tłuszczowe i węglowodany jak również witaminy, minerały i błonnik. Przyrządzone w maszynie ziarna szybko ekspandują. Podgrzewają się równomiernie i nie ma mowy o przypaleniu. Popcorn jest bardzo aromatyczny. Im wyższej jakości urządzenie tym sposób prażenia popcornu jest bardziej zdrowy.
Filmowa przekąska
Dobry film, miłe towarzystwo i smaczne przekąski to przepis na super wieczór. Większość osób lubi podjadać podczas seansu filmowego i mieć pod ręką coś pysznego. Niewątpliwie popularną przekąską jest prażona kukurydza. Ciekawostką jest to, że popcorn zjadamy już od ponad 70 lat. Dziwi fakt, że popcorn wcale nie był wtedy mile widziany jak teraz. Mimo wszystko popularność popcornu szybko wzrosła. Dzisiaj popcorn jemy nie tylko w kinach ale i w domu. To najpopularniejsza przekąska na domowe filmowe wieczory. Poza tym prażoną kukurydzę można doprawić solą, masłem, karmelem lub serem. Popcorn można bardzo łatwo przechować w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni, o ile będzie co przechowywać! Najlepiej jednak smakuje świeży i jeszcze ciepły.
4 komentarze
Jak zrobić popcorn to wiedziałem od zawsze, ale jak doprawić niestety nie wiedziałem.
Uwielbiamy całą rodziną podjadać popcorn, gorzej ze sprzątaniem, bo już chętnego nie ma.
no właśnie, popcorn o dziwo nie jest taki kaloryczny! dopiero po dodaniu oleju staje się bombą ;o
Oj popcorn w domu, czasami nawet lepszy niż ten w kinie.