Planujecie już wielkanocne słodkości? Proponuję na deser malinowe parfait. Bardzo prosty deser. Jeśli ktoś nie wie (ja nie wiedziałam) jaka jest różnica między lodami, a parfait to już wyjaśniam. Przede wszystkim sposób zamrażania różni lody i parfait.Lody należy mieszać, aby równomiernie się zmroziły, natomiast parfait wystarczy wstawić do lodówki na 3 godziny, aby się dobrze schłodziły i nabrały gęstej konsystencji. Jest wiele sposobów robienia parfait, a dzisiaj wybrałam dla Was przepis z włoską bezą. Jak się domyślacie moje parfait zawiera białka, które ubiłam z gorącym syropem. Tak przygotowuje się bezę po włosku. Po wlaniu syropu należy ubijać bezę aż do jej całkowitego ostudzenia, a potem dopiero wymieszać z resztą składników. Więc jeśli macie za dużo białek to jest to kolejny przepis na ich wykorzystanie.
Parfait najbardziej lubię z leśnymi owocami, a malinowe parfait jest po proste boskie. Wspaniały deser w sam raz na Wielkanoc.
Składniki:
około 1 l parfait
3 białka
160 g cukru
50 ml wody
250 g creme fraiche
250 g malin, u mnie rozmrożone
Do małego rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj syrop na małym ogniu, aż uzyska temperaturę 121ºC. Ubij białka na sztywno, a następnie dodaj powolnym strumieniem gorący syrop stale ubijając. Ubijaj bezę do jej schłodzenia. Możesz miskę z bezą umieścić w misce z zimną wodą. Dodaj créme fraiche i zmiksuj mikserem na małych obrotach. Dodaj zgniecione widelcem maliny i wymieszaj łyżką. Przelej parfait do foremki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 3- 3,5 godziny. Parfait powinno być już gęste po tym czasie.
3 komentarze
Ale wspaniały deser, oj Gosiu ale bym teraz zjadła chociaż łyżeczkę :-)
Bardzo apetyczne.
cudownie wygląda