Dzisiaj polecam lody w świątecznym wydaniu, szafranowe lody z pomarańczowym curd, czyli pomarańczowym kremem, który jeszcze dodatkowo przyprawiłam szafranem.
No cóż mam słabość do tej super przyprawy! Lody szafranowe wydały mi się bardzo egzotyczne, więc koniecznie musiałam je zrobić i spróbować.
Pomarańczowy curd to krem na bazie jajek, masła i pomarańczowego soku. Wspaniały dodatek do deserów i tortów, u mnie dzisiaj w połączeniu z szafranowymi lodami. Szafran świetnie pasuje z cytrusowymi owocami. Spróbujcie sami!
Przepis na szafranowe lody
5 porcji
Składniki:
500 ml śmietanki, u mnie 38 %
250 ml mleka
6 żółtek
200 ml cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 g szafranu, zgniecionego w moździerzu
Pomarańczowy curd (krem pomarańczowy)
2 soczyste pomarańcze, sok i otarta skórka
szczypta szafranu
3 jajka
200 ml cukru
90 g masła
Dodatkowo
3 łyżki utartej czekolady
Żółtka utrzyj z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj waniliowy ekstrakt. Śmietankę i mleko wraz z szafranem doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Gorące dodaj do żółtek cały czas mieszając. Postaw mieszankę z powrotem na małym ogniu, podgrzewaj (nie gotuj) aż mieszanka zacznie gęstnieć.
Przygotuj pomarańczowy krem. Ubij żółtka z cukrem na parze. Podczas ubijania skórkę i sok z pomarańczy. Na koniec dodaj roztopione masło. Przelej do słoików, ostudź i wstaw do lodówki.
Ostudź a następnie wylej do maszynki do lodów. Jeśli takiej nie posiadasz. Mieszaj lody co godzinę dopóki nie zamarzną. Do schłodzonych lodów z maszynki dodaj czekoladę i zamieszaj. Przełóż lody do naczynia i włóż do zamrażalnika.
Kiedy lody będą już prawie zamarznięte dodaj 100 ml pomarańczowego kremu i lekko przemieszaj.
Do zrobienia lodów użyłam maszynki do lodów. Co prawda taka maszynka za dużo nie pomieści, ale za to mogę robić domowe lody, kiedy mam tylko na nie ochotę.
6 komentarzy
Mmm, zupełnie wyjątkowe lody, musiały smakować bajecznie :)
Oj smakowały!
Świetny pomysł na świąteczny deser, wyglądają bardzo apetycznie :).
Dziękuję!
woow takie lofy muszą być pyszne
Oooo pięknie się prezentują :) Muszę przyznać, że mnie zaskoczyłaś i to bardzo takim połączeniem smaków :) Ale moja wyobraźnia działa i domyślam się, że szafran i pomarańcza to bardzo zgrany duet, prawda :) ?