Upały nas nie opuszczają! Na ochłodę proponuję tort lodowy jeżynowy. Wczoraj mieliśmy grillowe party. Ze względu na upał wymyśliłam, że oprócz tradycyjnej szarlotki uraczę gości jeżynowymi lodami w postaci lodowego tortu. Robiłam tort w kilku etapach, a wszystko oczywiście zaczęło się od zbierania jeżyn. Potem zrobiłam lody jogurtowo jeżynowe i gęsty sos jeżynowy.
Spód do tortu można zrobić z dowolnie wybranych ciastek. Ja natrafiłam na ciasteczka, które nazywają się sasanki. Pokruszyłam je i wymieszała z tahini, dzięki czemu spód nabrał chałwowego smaku. Tort polałam ganaché , a całość udekorowałam świeżymi jeżynami. Polecam bardzo!
Przepis na tort lodowy jeżynowy
Składniki:
forma okrągła o średnicy 26 cm
Na spód
- 300 g pokruszonych ciastek sasanek
- 2 czubate łyżki tahini
Ciastka pokrusz i wymieszaj z tahini. Jeśli nie masz tahini to wymieszaj z 50 g rozpuszczonego masła. Formę z odejmowaną poręczą wyłóż pergaminem. Wyłóż dno ciastkami
Lody jogurtowo jeżynowe
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 150 ml cukru
- 1 l jeżyn + 100 ml cukru
- 400 ml greckiego jogurtu
Jajka ubij z cukrem na puszysto. Dodaj mleko i gotuj do zgęstnienia kremu. Ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj jogurt i wymieszaj. Jeżyny zagotuj z cukrem i odparuj do konsystencji lekko płynnej. Ostudzone jeżyny dodaj do masy jajeczno jogurtowej i wymieszaj. Przełóż lody do naczynia z pokrywką i zacznij mrozić, mieszając co pół godziny. Moje lody zaczęły gęstnieć po dwóch godzinach. Wyłóż półpłynne lody na spód, wygładź i zamroź.
Sos jeżynowy
- ½ l jeżyn
- 100 ml cukru
Zagotuj jeżyny z cukrem, odparuj do ½ początkowej objętości i przetrzyj przez sito. Zamarznięty tort posmaruj jeżynowym sosem. Sos po chwili stężeje. Następnie przygotuj ganaché i rozprowadź równomiernie po powierzchni tortu. Przed podaniem przełóż tort do lodówki na godzinę. Udekoruj świeżymi jeżynami i pokrój na kawałki.
15 komentarzy
Wow!! Jakże cudny deser u Ciebie … Wygląda książęco !
Pozdrawiam !
Dziękuję!
Chłodny, orzeźwiający… idealny! Ach, i ten kolor… :)
Dzięki!
Tort jeżynowy wygląda tak dostojnie ! Jest cudowny :) Doskonały na deser na letnie upały .
Bardzo dziękuję!
Cudny ten tort, musiał smakować wybornie :)
Ja właśnie kręcę jeżynowy sorbet :)
Też bardzo lubię sorbet jeżynowy. Robiłam w zeszłym roku…
Jeżynowa boskość nad boskościami :-)
Dziękuję!
woow po prostu cudo!!!
Dzięki Iza!
wspaniały, po prostu piękny :)
Dziękuję!
Piękny aż dech zapiera :)