Moje dzieci uwielbiają risi frutti. Jest to deser – przekąska na bazie ryżu z porcją dżemu. Nie powiem ryż na śniadanie naprawdę smakuje wybornie. W Szwecji kubeczek risi frutti kosztuje zwłaszcza, że moje dzieci potrzebują zjeść 2 takie kubeczki na raz. Dlatego więc przyrządzam domowe risi frutti, które dodatkowo mogę jeszcze modyfikować. przyzwyczajam dzieci do orzechów, pestek dyni i nasion, a zamiast dżemu proponuję im świeże owoce. Taki deser lubią wszystkie dzieci. Moje jedzą risi frutti najczęściej na śniadanie. Nie wiem czy wiecie skąd ten deser się wywodzi? Z Indii! Tam właśnie gotuje się ryż na miękko z różnymi dodatkami i podaje jako deser. zamiast ryżu można ugotować mannę. Jadłam ryż na deser wiele razy u mojej pakistańskiej przyjaciółki – podobna tradycja. Moja przyjaciółka dodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto.
Ryż na śniadanie można zrobić w wersji luksusowej. Wystarczy lekko ubić kremówkę i wymieszać z ostygniętym ryżem. Dodatki do ryżu wybieram takie, na które mamy ochotę. Ostatnio dodaję wszędzie suszone płatki owoców róży. Są pyszne i bogate w odżywcze składniki. Idealne do owsianki czy do pieczenia chleba.
Ryż na śniadanie
Składniki
4-6 porcji
200 ml ryżu
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
400 ml zimnej wody
900 ml mleka
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżki cukru
Do podania
owoce
kokosowe chipsy
pestki dyni
suszone płatki owoców róży
miód lub agave do posłodzenia, opcjonalnie
Ryż odmierzyć miarką i wsypać do garnka o pojemności 2 litrów. Wlać 400 ml wody, dodać masło, sól i gotować przez 6 minut. Następnie wlać podgrzane mleko, dodać wanilię, cukier i gotować przez 35 minut w zależności od rodzaju ryżu. Ryż powinien mieć podobną konsystencję jak w risotto. Ugotowany ryż można jeść na ciepło lub zimno z dowolnie wybranymi dodatkami.
14 komentarzy
Ja uwielbiam ryż na mleku w wersji na słodko, narobiłaś mi dużego smaku, może jutro zrobię na obiad ryż z jabłkami :)
Kusząco wygląda ten ryżowy deserek:)
Jest pyszny!
W domu rodzinnym często jadłam ryż na mleku z truskawkami :)
U nas ryż na mleku z owocami czasami był podawany na śniadanie. Twoja wersja „na bogato” wygląda niesamowicie. To jedno z moich ulubionych deserów na podwieczorek.
To takie stary jak świat deser!
Uwielbiamy ryż na słodko :D Najbardziej nam smakuje gotowany na mleku kokosowym <3
Muszę wypróbować!
Uwielbiam risgrøta i często go kupuje albo też robię sama w domu :) i jeszcze z malinowym sosem
hmmm…. niebo w gębie :)
Ja też!
Ślicznie wygląda, idealne na śniadanie na tarasie na wiosnę :)
Świetne śniadanko ! :))
Dzięki!
I love Rissi Frutti! Thank you for the recipe. Can’t wait to try it!