Domowe risi fruiti – ryż na śniadanie

Moje dzieci uwielbiają risi frutti. Jest to deser – przekąska na bazie ryżu z porcją dżemu. Nie powiem ryż na śniadanie naprawdę smakuje wybornie. W Szwecji kubeczek risi frutti kosztuje zwłaszcza, że moje dzieci potrzebują zjeść 2 takie kubeczki na raz. Dlatego więc przyrządzam domowe risi frutti, które dodatkowo mogę jeszcze modyfikować. przyzwyczajam dzieci do orzechów, pestek dyni i nasion, a zamiast dżemu proponuję im świeże owoce. Taki deser lubią wszystkie dzieci. Moje jedzą risi frutti najczęściej na śniadanie. Nie wiem czy wiecie skąd ten deser się wywodzi? Z Indii! Tam właśnie gotuje się ryż na miękko z różnymi dodatkami i podaje jako deser. zamiast ryżu można ugotować mannę. Jadłam ryż na deser  wiele razy u mojej pakistańskiej przyjaciółki – podobna tradycja. Moja przyjaciółka dodaje do ryżu zblanszowane i obrane migdały, kardamon, cynamon i czasami utartą marchewkę. Deser jest pyszny ale przyznacie, że w naszej kulinarnej kulturze pasuje ryż na śniadanie bardziej. Polecam domowe risi frutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto.

ryż na śniadanie

Ryż na śniadanie można zrobić w wersji luksusowej. Wystarczy lekko ubić kremówkę i wymieszać z ostygniętym ryżem. Dodatki do ryżu wybieram takie, na które mamy ochotę. Ostatnio dodaję wszędzie suszone płatki owoców róży. Są pyszne i bogate w odżywcze składniki. Idealne do owsianki czy do pieczenia chleba.

ryż przepis

ryż na śniadanie

Ryż na śniadanie

Składniki

4-6 porcji

200 ml ryżu

1 łyżeczka soli

1 łyżka masła

400 ml zimnej wody

900 ml mleka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

2 łyżki cukru

Do podania

owoce

kokosowe chipsy

pestki dyni

suszone płatki owoców róży

miód lub agave do posłodzenia, opcjonalnie

przepis na ryż na śniadanie

Ryż odmierzyć miarką i wsypać do garnka o pojemności 2 litrów. Wlać 400 ml wody, dodać masło, sól i gotować przez 6 minut. Następnie wlać podgrzane mleko, dodać wanilię, cukier i gotować przez 35 minut w zależności od rodzaju ryżu. Ryż powinien mieć podobną konsystencję jak w risotto. Ugotowany ryż można jeść na ciepło lub zimno z dowolnie wybranymi dodatkami.

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *