Czekoladowa granola dla łasuchów…Domowa granola jest najlepsza. Staram się przekonać moje dzieci do jedzenia granoli zamiast słodkich chrupków. Chrupki to tragedia, nie ma znaczenia czy ryżowe, jogurtowe z miodem…Słodkie, słodkie i jeszcze raz słodkie. Nie dziwota, że otyłość i cukrzyca u dzieci i zresztą nie tylko polskich jest taka duża. Próbowaliście kiedyś takie chrupki śniadaniowe? Jest w nich tyle cukru, że głowa boli! Dlatego czekoladowa granola wydaje mi się o wiele lepszą alternatywą dla moich łasuchów niż wszystkie kolorowe chrupki! Nawet musli są słodkie! Producenci śmią je nazwać zdrowymi , kiedy zawierają tyle cukru, a biedni rodzice muszą później biegać po lekarzach, nie mówiąc już o dentyście.
Czy czekoladowa granola jest zdrowszą alternatywą? Oczywiście! Moja granola zawiera orzechy, kokosowy olej i czekoladę o dużej zawartości kakao. Poza tym robi ją szybko i łatwo i je bez wyrzutów sumienia. Miseczka naturalnego jogurtu z granolą i owocami to wspaniałe i pożywne śniadanie dla nas i naszych pociech.
Czekoladowa granola
Składniki:
100 g migdałów ze skórką
100 g orzechów cashew
2 łyżki owsianych płatków
2 lyżki oleju kokosowego
50 g czekolady
2 łyżki sezamu
100 g orzechów pecan
Migdały, orzechy i czekoladę pokrój grubo. Wsyp do miski. Dodaj nasiona sezamu,owsiane płatki i rozpuszczony olej kokosowy. Wymieszaj i wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC i piecz granolę przez 30 minut. Po połowie czasu wymieszaj granolę i wstaw z powrotem do piekarnika. Wyjmij upieczoną granolę i ostudź. Przechowuj w szklanym zakręcanym słoiku.
Czekoladowa granola to super przysmak z naturalnym jogurtem i świeżymi owocami. Warto gęsty jogurt oczywiście bez cukru. Banan jest tak słodki, że w zupełności wystarczy i zastąpi w daniu rafinowany cukier. Czekoladowa granola z takimi dodatkami to nawet świetny deser.
1 Komentarz
oooooo coś dla mnie