Quinoa na śniadanie, fantastyczne nasionka pełne protein, błonnika i jak najbardziej bezglutenowe, zdrowe jedzenie, które można przyrządzić na tysiące sposobów. Nigdy bym nie pomyślała, ze będę tak często przygotowywać dania z quinoa, znaną jako komosa ryżowa.
Z ugotowanej quinoa lubię robić lekkie sałatki. Suche nasiona dodaje do zupy. Dzisiaj ugotowałam quinoa na śniadanie jak owsiankę, którą to niedawno prezentowałam na blogu.
Jak wspomniałam wyżej quinoa jest bardzo zdrowa, ale zawiera saponiny, które znajdują się w zewnętrznej otoczce ziarna. Saponiny nie są szkodliwe ale nadają quinoa gorzkawy posmak. Saponiny bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie, wiec wystarczy tylko wypłukać quinoa w wodzie, aby pozbyć się goryczy.
Przepis na quinoa na śniadanie
Składniki:
1 porcja
- 50 ml quinoa
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 1 jabłko
Wykonanie:
- Wypukaj ziarenka quinoa w wodzie. Dodaj mleko, wodę i sól. Zagotuj, a potem zmniejsz temperaturę i gotuj quinoa przez 10-12 minut.
- W międzyczasie dodaj pokrojone jabłko ze skórką i rodzynki. Gotuj az jablka będą miękkie ale w całości.
5 komentarzy
Jak ładnie wygląda:)
Dziekuje!
omomom smacznie i tak zdrowo ;)
Bardzo zdrowo! Dziękuję , ze tu zawitałaś!
Gdzieś, kiedyś, bardzo dawno temu usłyszałam o quinoa i zupełnie wyleciała z mi pamięci. A przecież takie pyszności można z niej wyczarować :)