Czarna kapusta, spotkaliście się z takim warzywem? Jest to krzyżówka między włoską kapustą, a jarmużem. Liście kapusty przypominają jarmuż, choć są pofałdowane jak włoska kapusta i mocno ciemnozielone, do złudzenia czarne, stąd czarna kapusta. Jadłam tą kapustę pierwszy raz, przyrządziłam ją pierwszy raz i mówiąc szczerze byłam zadowolona z mojego wkładu pracy.
Szwedzi uwielbiają czarną kapustę. Jest ona składnikiem różnych dań i przystawek na świątecznym stole. Przygotowałam czarną kapustę duszoną w śmietance z odrobiną musztardy. Idealna przystawka do świątecznej szynki!
Czarna kapusta duszona w śmietance
Składniki:
300 g czarnej kapusty
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
300 ml śmietanki, u mnie 36%
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej musztardy
orzechy piniowe do posypania
Usuń najgrubsze nerwy z liści kapusty, opłucz i pokrój z grubsza. Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na na łyżce masła. Dodaj kapustę i smaż aż kapusta zwiędnie, około 5 minut. Lekko posól i popieprz. Na drugiej patelni zrumień mąkę, po czym dodaj masło i smaż przez minutę. Dodaj teraz śmietanę cały czas mieszając aby się nie zrobiły kluski. Zalej kapustę zagęszczoną śmietaną, dodaj musztardę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Podawaj kapustę, posypaną piniowymi orzechami, na gorąco do mięsa czy świątecznej gotowanej szynki.
3 komentarze
Ja się spotkałam,bo u mnie na targu jest sprzedawana.
To jest odmiana jarmużu,smakuje tak samo.
W śmietanie na pewno pyszna!
O ,ciekawostka.
Nie znam, ale w w Twojej wersji chętnie bym spróbowała….