Resztki ugotowanych ziemniaków można z powodzeniem wykorzystać na krokiety. Ziemniaczane krokiety przyrządzam na wiele sposobów i niemalże zawsze z resztek. Tym razem miałam również ugotowany batat i groszek. Pomyślałam, że lepiej je dodam do krokietów za nim o nich zapomnę.
Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi.
Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego.
Ziemniaczane krokiety
6 – 8 sztuk
Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 batat, pieczony
100 g zielonego groszku
50 g szpinaku
1 jajko + 1 jajko do obtoczenia
60 g mąki
1 czerwona cebula
50 g tartej bułki lub panko
sół i czarny pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Sos czosnkowy
200 ml greckiego jogurtu, 10%
3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis
sól do smaku
Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem.
Wymieszaj farsz i uformuj 6 krokietów. Rozmąć jajko w miseczce. Obtocz krokiety w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w panko. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Wymieszaj jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i wymieszaj.
Podawaj krokiety na gorąco na przykład z czosnkowym sosem na zimno. Pyszne danie na obiad lub kolację.
2 komentarze
pyszna propozycja i jak ładnie podane
Dzięki!