Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo bogate w białko śniadanie, a mianowicie chiagurt. Chiagurt to nic innego jak napęczniałe w jogurcie nasiona chia czyli po polsku szałwii hiszpańskiej.
Gęstość chiagurtu zależy od proporcji nasion chia do jogurtu no i oczywiście jakie dodatki do niego zastosujemy. Ponieważ nasiona chia są bez smaku można więc doprawić chiagurt, a więc tradycyjnie owocami, miodem czy orzechami. Zrobić taki chiapudding to nic trudnego, a w dodatku można go przyprawiać na różne spodoby. Nic tylko zaopatrzyć się w chia i do roboty. Chia na pewno znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki:
na 1 porcję
- 2 łyżki chia
- 250 ml naturalnego jogurtu, może być sojowy
Do smaku
- 1 łyżka miodu lub wedle smaku
- 2 łyżki jagodowych owoców
- 2 łyżki nasion i orzechów
- 1 łyżeczka kokosowych wiórków
Wymieszaj chia z jogurtem, przykryj i wstaw do lodówki na noc. Przed pójściem spać zamieszaj chiagurt. Na śniadanie dodaj do chiagurtu miód i zamieszaj. Następnie dodaj owoce i uprażone orzechy i nasiona. Całość posyp kokosowymi wiórkami.
Jeśli lubicie alternatywne śniadania to polecam również kaszkę z quinoa czy owsiankę z dyniowym kremem.
10 komentarzy
Świetny deser ,choć o chia pierwsze słyszę ,sprawdze ,czy u mnie można dostać .
O na pewno! przecież to szałwia hiszpańska!
woow.. tych nasion nigdy nie jadłam :D ale nazwa mnie zachęca, baaardzo! :)
Polecam!
Dość drogie te nasionka, ale skoro mówisz, że warto… ;)
Naprawdę warto. Nawet można dodać do ciasta chlebowego…
Też o tym pomyślałam ;)
Cóż, trzeba będzie to sprawdzić. Bo tych nasion jeszcze nie jadłem, trzeba to nadrobić. Mam nadzieję, że przeżyję ;)
Ha,ha…przeżyjesz!
ja takie sniadanie poprosze ;)