Co by tu zjeść – może naleśniki

Dawno nie smażyłam naleśników. Dawno, dawno…dokładnie miesiąc temu. Wymyśliłam naleśniki z brzoskwiniami. Brzoskwinie powoli się kończą. W tym roku były wyjątkowe. Mówię tu o brzoskwiniach w ogrodzie mojej mamy. Oj, pojedliśmy tych dobroci w tym roku!

przepis na naleśniki z brzoskwiniami codojedzenia

Oczywiście brzoskwinie ze sklepu nie są zawsze tak słodkie jak mojej mamy ale czasami zdarza się, że trafię na słodkie i soczyste owoce nawet w zimnej Szwecji.

naleśniki z brzoskwiniami przepis codojedzenia

Ciasto na naleśniki... Próbowałam wiele przepisów na naleśniki. Przepis na naleśniki poniżej zawsze się sprawdza. Sporo jajek, mało mąki i mleko. Żadna gazowana woda! Naleśniki są puszyste i delikatne. Uwielbiam cienkie naleśniki i takie właśnie wychodzą z tego przepisu.

Naleśniki z brzoskwiniami

6 naleśników

Składniki:

3 jajka

300 ml mleka

80 g pszennej mąki

¾ łyżeczki soli

masło do smażenia

4 brzoskwinie

4 łyżki golden syropu

2 łyżki masła

200 g kremowego serka

cynamon do posypania

przepis_nalesniki_codojedzenia.blogkulinarny

Jajka,  mleko i sól zmiksuj w naczyniu. Dodaj mąkę i zmiksuj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i usmaż 6 naleśników. Posmaruj naleśniki serkiem i złóż w trójkąty. Rozgrzej masło z golden syropem. Przekrój brzoskwinie na pół, usuń pestkę i smaż brzoskwinie polewając wytworzonym sosem.

Brzoskwinie można wstawić do piekarnika na 10 minut, nie zapominając o polewaniu wytworzonym sosem. Ułóż brzoskwinie na naleśnikach, polej sosem i posyp cynamonem – opcjonalnie.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *