Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu.
Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią. Jak zwykle wybrałam dynię pokaźnych rozmiarów…Miałam już w planie paszteciki, ale jeszcze nie wiedziałam o jakim smaku. Pasztecików z dynią jeszcze nie robiłam…A że dynia pasuje do jarmużu, więc i te resztki skrzętnie wykorzystałam. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Paszteciki
Składniki:
na 30 pasztecików
20 g świeżych drożdży
350 g pszennej mąki
100 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
2 żółtka
1 łyżeczka soli
50 g miękkiego masła
jajko do posmarowania
czarnuszka do posypania
Nadzienie
150 g pieczonej dyni piżmowej
100 g świeżego jarmużu, tylko liście
1 biała cebula
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatałowej
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki grubo zmielonych pistacji
sól do smaku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki utartego parmezanu
Rozpuść drożdże i cukier w letnim mleku. Dodaj obie mąki, żółtka, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i puszyste. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Pokrój drobno jarmuż i pistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź.
Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie.
2 komentarze
Ależ piękne i apetyczne:-)
Dziękuję!