Lubicie fasolę? Ja bardzo i często z nią eksperymentuję. Bardzo lubię robić sałatki i dipy z różnych rodzai fasoli lub burgery. Dzisiaj chcę Wam zaproponować burgery z czarnej fasoli z orientalną nutą. Burgery bezglutenowe, ostre pachnące imbirem, goździkami i kminem rzymskim, z dodatkiem zmielonych nasion lnianego siemienia. Po prostu samo zdrowie!
Uwielbiam burgery z czarnej fasoli, uwielbiam burgery z warzyw i kasz czy burgery z orzechami. Wspaniała alternatywa do mięsa. Bardzo polecam!
Przepis na burgery z czarnej fasoli
Składniki:
10 burgerów
- 250 ml czarnej fasoli, suchej
- szczypta proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki nasion rzymskiego kminu
- 3 goździki
- szczypta zmielonej gałki muszkatałowej
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 zielona chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- szczypta papryki w proszku
- 1 łyżka zmielonych na proszek nasion lnu
- 1 duże jajko
- sól do smaku
- olej do smażenia
Fasolę namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj al dente, tzn. gotuj tak aby się nie rozleciała. Gotowałam 30 minut. Nasiona kminu upraż i ugnieć w moździerzu. Przepuść fasolę przez maszynkę do mięsa wraz z obranym czosnkiem, cebulą, imbirem i oczyszczoną z pestek chili. Dodaj przyprawy, jajko, zmielone siemie lniane, sól i wszystko wymieszaj. Formuj 50 gramowe burgery i smaż na oleju na średnim ogniu po obu stronach. Burgery są bardzo puszyste i dlatego delikatnie je przewracaj aby się nie rozleciały. Podawaj burgery w bułce z sałatą i warzywami.
1 Komentarz
będe się musiała i ja na takie skusić