Przypominam o przepisie miesiąca. W marcu gotujemy z fasolą, grochem, soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. U mnie dzisiaj wraps z zieloną soczewicą i nie tylko! Zrobiłam dwa rodzaje dipów, które znakomicie pasują do soczewicy, a wszystko zapakowałam w mięciutki płaski chlebek, którego tajemnicy pieczenia jeszcze nie posiadłam. To szwedzki chleb zwany polarnym. Cienkie placki można zwijać w rulon. Bardzo fajny chleb na zimne przekąski.
Składniki:
2 duże czerwone papryki, ugrillowane, obrane ze skórki
3 ząbki czosnku
4 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki grubo posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku
oliwa do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Pierwszy dip zrobiłam z grillowanej czerwonej papryki. Bardzo lubię grillowaną paprykę, a ten dip to po prostu marzenie.Zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Dopraw solą i pieprzem.
Dip z feta
Składniki:
300 g feta
2 dymki ze szczypiorkiem
1 czerwone chili, oczyszczone z pestek
garść świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Idealny dip do grzanek, który znalazł zastosowanie również w dzisiejszym przepisie na wraps z soczewicą. Podobnie jak wyżej zmiksuj wszystkie składniki. Żadna trudość, prawda!
Wraps z zieloną soczewicą
Składniki:
4 płaskie chlebki lub tortilla
100 g zielonej soczewicy, waga sucha
dip z grillowanej papryki
dip z feta
garść rucoli
Rozłóż placki chleba i rozsmaruj oba dipy. Posyp soczewicą, ułóż kilka liści rukoli i zwiń w rulon. Przekrój na pół. Zamiast chleba polar można użyć tortille.
13 komentarzy
zjadlabym :) wyglądają
pysznie :)
dip z papryki mnie zachwycił! na pewno wypróbuję
Bardzo apetyczna propozycja :)
Niezwykle apetyczne danie :) Okropnie zgłodniałam czytając -_-
Zachwycające ,inne ,Twoje.
O dziękuję Laura!
Wyglądają ekstra, a z tym dipem na pewno będą smakowały super :) Jutro zrobię na obiad.
idealny pomysl na jutrzejszy obiad :) dzieki !
Pozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com
Tortille zrobiłam na spotkanie z przyjaciółmi i zrobiły furorę. Dodałam jeszcze szczyptę papryki wędzonej w proszku.
Dziękuję za kolejny pyszny przepis!
Asiu bardzo się cieszę, że przepis przypadł Tobie do smaku.
Bardzo lubimy soczewicę, ale standardowe gulasze i pasty nam już się opatrzyły więc tortille ukośnie pokrojone z zieloną rukolą, czerwoną pastą paprykową bardzo ładnie ożywiły nasz jadłospis :-)
Dziękuję, że przypomniałaś mi o soczewicy. Absolutny dodatek to oczywiście pietruszka którą wymieniłaś. Wygląda wybornie!
Wiadomo co będzie jutro na obiad:)
Pozdrawiam!!
Muszę przyznać, że takiego szału to się nie spodziewałem. Żona robiła to, a ja czułem strach. Tymczasem pyszne :-)