Grillowana karkówka z glazurą to pyszne mięso na obiad. Wreszcie pogoda na grilla! Mój balkon jeszcze nie przygotowany na posiadówki, ale nowy elektryczny grill już stoi na swoim miejscu. Wczoraj go rozdziewiczyłam i ugrillowałam karkówkę w całości. Poszłam trochę na skróty.
Taki kawałek karkówki ugrillować na otwartym grillu to zajmuje trochę czasu, więc podpiekłam karkówkę w piekarniku.
Dzisiaj proponuję tradycyjne dodatki do grilla w postaci pieczonych warzyw, brązowego sosu i marynowanych buraczków.
Grillowana karkówka z glazurą
4-5 porcji
Składniki:
800 g karkówki bez kości i w całości
sól i pieprz do smaku
4 łyżki BBQ sosu
Przystawki
½ kg ziemniaków
2 marchewki
3 pasternaki
200 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku, u mnie świeżo uschnięty
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Brązowy sos
sos powstały z pieczenia karkówki w piekarniku
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka soi
150 ml słodkiej śmietany
sól i pieprz do smaku
Karkówkę natrzyj solą i pieprzem na noc. Nastaw piekarnik na 150ºC na grilla, podłącz termometr i ustaw temperaturę mięsa na 70ºC. Na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą, około 250 ml. Połóż karkówkę na ruszcie, wbij termometr w najgrubszym miejscu i grilluj mięso tak długo aż osiągnie ono 70 stopni. Przełóż karkówkę na rozgrzany grill, posmaruj BBQ sosem i grilluj przez 15 minut, odwracając co jakiś czas i smarując sosem. Karkówka powinna być różowa w środku, a z wierzchu lekko przypieczona.
Warzywa obierz ze skórki i pokrój. Wymieszaj z solą, pieprzem, tymiankiem i oliwą i upiecz w piekarniku. Przyrządź sos. Zeszklij cebulkę i zalej sosem wytopionym z mięsa dodaj czosnek, tymianek, soję i zagotuj. Zmiksuj sos i zapraw śmietaną. Przypraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Podaj sos do karkówki pokrojonej w plastry.
3 komentarze
Taki chudy kawałek karkówki zjadłabym z ochotą!
wygląda przepysznie! a jak soczyście, skusiłabym się dodać odrobinę sosu chilli develey, moje dzieciaki go uwielbiają, a co prawda to prawda, bo komponuje się z mięsem r e w e l a c y j n i e :]
Dziękuję!