Kurczak w boczku z grilla to pyszne danie z grilla, które chciałam przyrządzić już od dłuższego czasu. Wiem, że kurczak i boczek świetnie do siebie pasują, więc dlaczego nie spróbować ugrillować kurczęce udka owinięte cienkie plastry boczku.
Wczoraj przedstawiłam Wam marynatę do kurczaka. Na pewno się domyśliliście, że niedługo znowu ją wykorzystam, a jakże! Przydała się do marynowania kurczaka, który nabierał smaku przez całą noc. Użyłam odfiletowanych udek z kurczaka. Na ogół marynuję mięso na grilla przez noc, bo wtedy nabiera fajnego smaku, jest miękkie i soczyste po ugrillowaniu. Kawałki kurczaka owinęłam w cienkie plastry boczku. Podczas grillowania pędzlowałam kurczaka marynatą.
Niemniej ważnym uzupełnieniem do grillowanego mięsa są przeróżne przystawki. Pieczone warzywa korzeniowe, sałatka z halloumi czy fantastyczny baba ghanoush, to tylko niektóre z nich ulubione przez nas.Takie dodatki do grilla w zupełności zastąpią chleb, a jak już mam upiec chleb do grilla to na ogół są to cienkie podpłomyki jak na przykład chleb z ciecierzycą.
Mam nadzieję, że nabraliście ochoty na grilla, ja tylko pisząc ślinię się prawie nad moim makiem, czas coś przekąsić!
Kurczak w boczku z grilla
Składniki:
10 porcji kurczaka
- 600 g udek z kurczaka, odfiletowanych lub piersi z kurczaka
- ½ porcji marynaty, patrz przepis marynata do kurczaka
- sól do smaku
- 300 g baconu, pokrojonego w cienkie plastry
Wykonanie:
- Podziel udka kurczaka na mniejsze porcje, jeśli są bardzo duże. Owiń każde udko w boczek, popędzluj marynatą i grilluj do miękkości, często obracając mięso. Smaruj mięso marynatą podczas grillowania.
- Podawaj kurczaka z grilla z wyżej wymienionymi przystawkami do grilla.
8 komentarzy
Wow, ja bym ugrilowała tak udka. Pyszne muszą być:)
Dziękuję! Były naprawdę pyszne!
Znam to danie, jest pyszne ;)
Tak, jest naprawdę pyszne
No tym przepisem narobiłaś smaku. Dobrze, że sezon grillowy dopiero się rozpoczął. Oprócz moich ulubionych szaszłyków dołączę jeszcze te udka :)
O dzieki! taki byl moj zamiar…ha, ha…
Mmmm wyglada smakowicie , aż slinka cieknie :)
A jak uwazacie dobrym dodatkiem byłby tam ser żółty do środka, czy to juz moze przesada ?
A wiesz nie próbowałam, ale jak masz zamiar użyć sera to daj znać!