Kolejna letnia sałatka do grilla, która na pewno przypadnie Wam do smaku. Sałatka na bazie gryczanej kaszy z awokado, bobem i truskawkami, do której podałam pyszny dressing z jogurtu o smaku miodowo miętowym.
Taka letnia sałatka wspaniale nadaje się na szybki obiad, lekkostrawną kolację czy jako dodatek do grilla. U mnie jak zwykle był grill, więc nie mogło się obyć bez sałatki.
Lubię przyrządzać potrawy sezonowe, więc kiedy spostrzegłam bób na straganie od razu go kupiłam. W drodze do domu już planowałam, że na pewno zrobię sałatkę z bobem.
Sałatka do grilla z awokado, bobem i miętą
Składniki:
na 2 porcje
- 100 ml prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej w lekko osolonej wodzie
- 200 g bobu, ugotowanego i obranego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 czerwone dymki
- garść rucola
- garść truskawek
- 1 małe awokado
- 1 mała cukinia
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z pestek winogron
- sól do smaku
- szczypta czarnego pieprzu, grubo zmielonego
Dressing miodowo miętowy
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Avokado i cukinię pokrój w dużą kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny. Truskawki pokrój na ćwiartki w zależności od wielkości. Czerwoną dymkę pokrój w krążki. Wszystko połącz z kaszą i bobem oraz oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Na końcu dodaj opłukaną i osuszoną rucola i lekko wymieszaj. Rozłóż sałatkę na półmisku.
- Wymieszaj składniki na dressing i polej nim sałatkę.
Nie zapomnijcie o przepisie miesiąca, którego tematem są sałatki. Obiecuję, że u mnie to dopiero początek sałatkowego szaleństwa. Mam w zanadrzu jeszcze nie jeden przepis na sałatkę, który mam zamiar wypróbować w to lato.
4 komentarze
taka sałatka z pewnością by mi posmakowała
Na pewno!
dosyc dorga salatka ale bardzo dobra, niby nie pasuje do zwyklej kielbaski, ale zjadlam z kielbaska kani i byly siwetne smaki, oba skomponowane ze soba:)
O dziękuję!