666
Wczoraj znowu grillowaliśmy. Pewnie już tak będzie przez całe wakacje. Tym razem był pstrąg z grilla, który wyszedł obłędnie. Pierwszy raz grillowaliśmy pstrąga w całości i dziwię się, że wcześniej na to nie wpadliśmy.
Nie muszę przekonywać smakoszy ryb, że ryba z grilla to wspaniałe danie. Pstrąg z grilla smakował niesamowicie. Przyrządziłam go bardzo prosto, wypełniając ziołami, cytryną i czosnkiem. Niedawno nauczyłam się moczyć rybę w roztworze soli przed jej dalszą obróbką. Taka uprzednio przygotowana ryba po upieczeniu czy ugrillowaniu jest bardziej soczysta.
Pstrąga z grilla podałam z sałatką z bobem.
Pstrąg z grilla
Składniki:
na 2 porcje
- 2 pstrągi w całości, oczyszczone
- kilka gałązek świeżych ziół, u mnie oregano, rozmaryn i tymianek
- kilka plasterków cytryny
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz, grubo mielony
- łyżka oliwy do skropienia
Wykonanie:
- Zalej rybę solanką tak aby ryba znalazła się pod powierzchnią wody. Na litr wody dodaj 3 łyżki soli. Mocz pstrąga przez 15 minut. Po namoczeniu osusz rybę papierowym ręcznikiem.
- Wypełnij rybę ziołami, cytryną i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Posyp pieprzem. Piecz rybę na grillu przez 5- 7 minut po każdej stronie. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i mocy grilla.
- Podawaj pstrąga z grilla na gorąco z dowolno wybranymi dodatkami do grilla.
3 komentarze
najlepsze są ryby z grilla:)
Bez wątpienia!
zdjęcia kuszące i choć za rybami nie przepadam to zjadłabym ;)))