Przepis miesiąca – lekkie sałatki

Zupełnie zapomniałam, że to początek nowego miesiąca, a więc czas na przepis miesiąca, którego tematem w czerwcu będą lekkie sałatki. Lekkie sałatki to typowe danie na lato, no bo komu chce się gotować w upały.

lekkie sałatki

Dzisiaj proponuję sałatkę tabbouleh w nowym wydaniu, a mianowicie tabbouleh z ciecierzycą i halloumi panierowanym w sezamie. Tabbouleh to orientalna sałatka, której głównymi składnikami są bulgur, natka pietruszki, oliwa i sok z cytryny. Wzbogaciłam sałatkę o świeżą kolendrę, a poza tym dodała ciecierzycę i halloumi. Tak przygotowana sałatka tabbouleh jest wspaniałym daniem na letnią kolację, dodatkiem do grilla czy daniem bufetowym.

przepis sałatka tabbouleh

Lekka sałatka tabbouleh z ciecierzycą i halloumi

4 porcjie

Składniki:

150 ml bulgur

300 ml warzywnego bulionu

150 ml posiekanej natki pietruszki

1 doniczka świeżej kolendry

2 dymki

2 pomidory pokrojone w kostkę

1 mała puszka ciecierzycy, u mnie 180 gram

2 ząbki czosnku

1 czerwona chili

½ cytryna

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, uprażone i zgniecione

50 ml oliwy

125 g halloumi

2 łyżki sezamu

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

sałatka tabbouleh z ciecierzycą

Ugotuj bulgur w bulionie i odparuj. Pokrój dymki w kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój kolendrę. Oczyść chili z nasion i gniazdek i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie warzywa, zioła i przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Nie za dużo soli, bo halloumi jest dosyć słone. Odcedź i opłucz ciecierzycę. Dodaj do sałatki.

Pokrój halloumi w kostkę i popędzluj oliwką. Obtocz halloumi w sezamie (wybierz sezam łuskany) i usmaż na patelni. Dodaj halloumi do sałatki i lekko wymieszaj. Podawaj sałatkę letnią.

 

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *