Sałatka z jarmużu, mojego ulubionego sera halloumi i buraczków to nieodzowna przystawka na świątecznym stole, którą można przyrządzić na poczekaniu. Jarmuż odkryty na nowo przechodzi swój renesans. Jeszcze nie tak dawno można było kupić jarmuż jedynie jesienią i zimą. Dzisiaj nie ma problemu z kupnem jarmużu praktycznie przez cały rok. I dobrze, bo to takie zdrowe i smaczne warzywo. Polecam!
Sałatka z jarmużu halloumi i buraczków
Składniki:
4 porcje
300 g jarmużu
1 łyżka jabłkowego octu
1 łyżka oliwy
1 łyżka płynnego miodu
szczypta mielonego szafranu
200 g halloumi
2 odfiletowane pomarańcze
4 buraki
sól do smaku
trochę świeżych ziół do posypania, u mnie tymianek
Obierz buraki i pokrój w plasterki. Skrop oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku lub ugrilluj na grillowej patelni. Obierz jarmuż z twardych łodyg i grubo pokrój. Zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez minutę. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Ułóż jarmuż na półmisku. Ułóż odfiletowane pomarańcze. Pokrój halloumi na plasterki i usmaż na odrobinie oleju lub grillowej patelni. Dodaj halloumi do sałatki wraz z burakami. Wymieszaj oliwę, miód, szafran i ocet. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę.
4 komentarze
Nie jadłam tego serka w życiu ,chyba nawet nie ma go u mnie ,sałatka pyszna.
To ser pochodzący z Cypru
Przepis z burakami wszędzie znajdę ;-) z tym serem musiało być pyszne
Przepysznie skomponowana!