Zapraszam na kolejny przepis na sałatkę z bobem brokułami i bulgur. W sezonie jem bób niemalże codziennie! Lekka sałatka z tą fasolą to ulubione danie na kolację lub dodatek do obiadu.
Jest to uniwersalna sałatka, którą można przyrządzić z dowolnych składników. Bób jest warzywem, które świetnie pasuje z brokułami i różnego rodzaju kaszami. Dzisiaj proponuję bulgur. Ostatnio uwielbiam wszelkie fasole z miętą, więc również dodałam ją do i do tej sałatki. Moim zdaniem jest to super połączenie.
Przepis na bób
na 4-6 porcji
Składniki:
100 g kaszy bulgur, waga sucha
1 duży brokuł
½ kg bobu
3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej
3 łyżki oliwy
2 łyżki jasnego balsamico
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
Umieść bób w garnku, zalej wodą, wsyp sól i blanszuj przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą. Ostudzoną fasolę obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej.
Podziel brokuł na małe różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłucz zimną wodą.
Do małego słoiczka wlej olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij energicznie.
Wymieszaj bulgur, bób, brokuły i posiekaną miętę z dressingiem. Odstaw na 20 minut aby sałatka się przegryzła. Podawaj sałatkę letnią lub na zimno.
7 komentarzy
apetyczna i pożywna sałatka
Dziękuję Iza!
Wygląda pysznie : Na taka sałatkę miałabym teraz ochotę i byłoby pyszne śniadanko :)
Na śniadanko również pasuje!
Aż chce się zaśpiewać „Zielono mi”;)
Pomysł na sałatkę świetny, ale nie mogę jeść bobu i brokułów :-(
Im więcej zieleni na talerzu tym pyszniej :D Uwielbiamy bób <3