Zapraszam na kolejny przepis na bób, sałatkę z bobem, brokułami i bulgur. W sezonie jem bób niemalże codziennie! Lekka sałatka z bobem to ulubione danie na kolację lub dodatek do obiadu. Jest to uniwersalna sałatka, którą można przyrządzić z dowolnych składników. Bób jest warzywem, które świetnie pasuje z brokułami i kaszami. Dzisiaj proponuję bulgur. Ostatnio uwielbiam wszelkie fasole z miętą, więc również dodałam ją do sałatki z bobem. Moim zdaniem jest to super połączenie.
Przepis na bób
Składniki:
na 4-6 porcji
100 g kaszy bulgur, waga sucha
1 duży brokuł
½ kg bobu
3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej
3 łyżki oliwy
2 łyżki jasnego balsamico
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego
Umieść bób w garnku, wlej wodę i posól. Blanszuj bób przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą. Ostudzony bób obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej. Podziel brokuł na małe różyczki i również zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do małego słoiczka wlej olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij energicznie. Wymieszaj bulgur, bób, brokuły i posiekaną miętę z dressingiem. Odstaw na 20 minut aby sałatka się przegryzła. Podawaj sałatkę letnią lub na zimno.
apetyczna i pożywna sałatka
Dziękuję Iza!
Wygląda pysznie : Na taka sałatkę miałabym teraz ochotę i byłoby pyszne śniadanko :)
Na śniadanko również pasuje!
Aż chce się zaśpiewać “Zielono mi”;)
Pomysł na sałatkę świetny, ale nie mogę jeść bobu i brokułów :-(
Im więcej zieleni na talerzu tym pyszniej :D Uwielbiamy bób <3