Jagodzianki czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to hit lata. Są pyszne, puszyste i mocno jagodowe. Piekę je jako oddzielne bułeczki z lukrem lub bułeczki z kruszonką. Dzisiaj proponuję odrywane jagodzianki z grubą, chrupiącą kruszonką. Układam bułeczki blisko siebie, aby zrosły się po wyrośnięciu. Upieczone jagodzianki odrywam. Jagody wymieszane z ziemniaczaną mąką i cukrem tworzą gęsty dżem po upieczeniu. Lubie, kiedy w bułeczkach jest dużo nadzienia. Moje jagodzianki zawsze mają dużo jagod. Porcja bułeczek z przepisu poniżej jest zjedzona w ciagu dnia. Nic dziwnego, że piekę je przez cały sezon jagodowy! To jeden z najsmaczniejszych drożdżowych wypieków lata!
Jagodzianki
Składniki:
na 18 jagodzianek
500-550 g pszennej mąki
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
150 ml mleka
100 ml jogurtu
80 g cukru
60 g masła, miękkiego
½ łyżeczki soli
Nadzienie
½ l jagód, świeżych
1½ łyżki ziemniaczanej mąki
4 łyżki cukru
Kruszonka
80 g pszennej mąki
30 g masła
50 g cukru
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj kolejno jogurt, cukier, mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Ciasto powinno byc puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj folia i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką. Podziel ciasto na 18 kawałków. Na każdy ułóż po czubatej łyżce jagód i zwin. Formę o wielkości 35 cm x 45 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bułeczki na blasze tak aby prawie przylegały do siebie. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez około 12-15 minut. Jagodzianki powinny być rumiane i wyrośnięte. Wyjmij bułeczki z piekarnika i ostudź. Uwielbiam jeść jagodzianki lekko przestudzone. Sa wtedy najlepsze! Bułeczki można zamrozić.
22 komentarze
ojj tak takie bułeczki są przepyszne
Na takie bułeczki to ja zawsze jestem chętna i zjadłabym z wielką przyjemnością :) Pychotka :)
Dzieki!
Jakie cudne i wersja z jogurtem , drożdżowe bułeczki (słodkie i i nie) bardzo lubią ten dodatek
Tak, sprawdza sie
Jagodzianki to moje ukochane bułeczki! Te wyglądają bosko :)
mmm!! Jakie pyszności :)
Ojejku cuudo! <3 Smak dzieciństwa!
zapachapetytu.blog.pl
Cudo! Smak dzieciństwa! <3
zapachapetytu.blog.pl
Najgorzej jak się kupi jagodziankę a nadzienia w środku co kot napłakał, dlatego takie domowe bułeczki są najlepsze :D
Tez tak uwazam!
Wyglądają przesmacznie ;)
Wyglądają mega pysznie, a z jagodami jeszcze nie piekłam, z czarną porzeczką tak.
Sama nazbieralam…
Już kilka lat nie miałam okazji jeść jagodzianek… Smak dzieciństwa, za którym tęsknię!
właśnie Jagodzianki są moimi ulubionymi bułeczkami :)
I w tym momencie tęsknie za Polską! Za babcinym jedzeniem, za takimi bułeczkami z mlekiem na śniadanie..!
Wyglądają rewelacyjnie!
Bez jajek?
Tak, ten przepis jest bez jajek
Przepis zapisałam w domowym kajecie. Bułeczki są idealne: bardzo smaczne, długo utrzymują świeżość, łatwo się je robi i nie są kosztowne.
O cieszę się, że przepis podpasował!