734
No to jestem z powrotem na moich włościach i zaraz dowiaduję się, że mam do dyspozycji 2 litry jagód. Więc dzisiaj na blogu premiera, pierwsze w tym roku jagodzianki! Chociaż mam moje wypróbowane przepisy na jagodzianki, z których wypiekam zawsze pyszne jagodzianki, to chciałam jak zwykle wypróbować coś nowego.
Tym razem upiekłam jagodzianki z dodatkiem serka homogenizowanego i znacznej ilości masła, a wszystko to aby słodkie bułeczki były jeszcze bardziej puszyste i dłużej zachowały świeżość. No cóż moje intencje były zacne, a jagodzianki, choć porcja olbrzymia, spotkała zagłada zaraz po upieczeniu. Na to wygląda, że smakowały…
Przepis na puszyste jagodzianki
Składniki:
na 40 sztuk
- 15 – 17 dl mąki
- ½ l mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 125 masła, miękkiego
- 200 g twarożku homogenizowanego
- 2 dl cukru + 1 dl cukru do jagód
- 2 jajka
- 1 łyżka ektraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier
- 3 dl cukru pudru
- 2 -3 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z cukrem i wanilią. Dodaj mąkę, po czym jajka, masło, serek i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia przez 40 minut.
- Podziel ciasto drożdżowe na kawałki o wadze 80 gramów. Nadziej każdy kawałek ciasta dwoma łyżkami jagód i uformuj podłużną bułeczkę.
- Ułóż jagodzianki na blaszy pokrytej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki włóż do piekarnika z termoobiegiem na 200ºC i piecz przez około 10- 12 minut. Jeśli pieczesz bez termoobiegu, zwiększ temperaturę do 225ºC.
16 komentarzy
ojj ale kusisz; chyba je upiekę :))
Pewnie nie jedyny raz!
Wszystko co kocham ….to jagodzianki,pozdrawiam.
Ja też. Pozdrawiam!
Czysta rozpusta :) Musiały być boskie :)
Ano były!
Mam w planach zrobienie jagodzianek, a po Twoich, tak bardzo kuszących, chcę mi się ich jeszcze bardziej :D
Dziękuję Ewa!
czy proporcje sa ok? bo z tymi proporcjami ciasto bylo plynne imusialem dac 2 razy wiecej maki
Mąka mące nie równa dlatego napisałam od 15 do 17 decylitrów, czyli bez mała 2 litry mąki. Z tej porcji ciasto jest bardzo puszyste prawie jak gąbka ale absolutnie nie płynne.
Pozdrawiam serdecznie
Mniam… a jak pięknie wyglądają :) W sam raz na śniadanie. Fajny pomysł z tym serkiem homogenizowanym. Razem z żoną musimy zabrać się za takie pyszności.
Juz niedlugo beda nastepne! Pozdrawiam serdecznie!
Nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek. Wyglądają i zapewne smakują obłędnie, aż ślinka cieknie :)
Zapraszam do zapoznania się z naszym przepisem na sernik z musem truskawkowym.
http://modna-grucha.blogspot.com/2013/07/sernik-na-zimno-przepis.html
Pozdrawiam
Smak dzieciństwa, pyszności.
Pyszne jagodzianki, jaki serek homogenizowany kupić waniliowy ?
Może być waniliowy. Ja użyłam naturalnego