Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem to pyszne i słodkie bułeczki. Zawsze lubiłam domowe drożdżowe wypieki. Pieczone z masłem są puszyste i zachowują długo świeżość. Pamiętam jak na koloniach dostawaliśmy takie drożdżówki z serem na podwieczorek. Była  to zdecydowanie najprzyjemniejsza chwila dnia. Drożdżówki były świeżutkie i jeszcze ciepłe. Zawsze mam sentyment do wypieków, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem, a drożdżówki z serem wywołują mnóstwo wspomnień. Dzisiaj takie drożdżówki jadłam na śniadanie. Kilka zostało do popołudniowej kawy.

drożdżówki z serem

Drożdżowe wypieki wielu osobom sprawiają kłopot. Sądzę, że jest to jedynie kwestia wprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności od jej rodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne i lekko lepkie to drożdżówki z serem na pewno będą puszyste i smaczne nawet na drugi dzień. Dobrym sposobem na drożdżówki, które zachowują długo świeżość jest dodanie sporej porcji miękkiego masła. Ilość masła można zmniejszyć i zastąpić twarożkiem. Będzie to nieco lżejsza wersja drożdżówek jak w przepisie poniżej.

drożdżówki przepis z serem

Lubię drożdżówki, które mają dużo nadzienia. Ten wypiek zawiera go dużo. Masa serowa ma konsystencję pianki, a smak nadaje jej wanilia. Poza drożdżówki polukrowałam.

Drożdżówki z serem

Składniki:

na 22 drożdżówek

650 g pszennej mąki

40 g drożdży, świeżych

400 – 450 ml podgrzanego mleka

100 g cukru

¾ łyżeczki mielonego kardamonu

50 g masła

100 g twarogu

½ łyżeczki soli

Nadzienie serowe

4 łyżki miękkiego masła

100 g cukru

1 żółtko

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

400 g twarogu

Lukier

100 g cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

drożdżówki z serem przepis

drożdżowe z serem

Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj  kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie powinno odchodzić lekko od brzegów naczynia ale też powinno być bardzo elastyczne lekko lepkie. Dodaj teraz miękkie masło i sól i wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Podziel ciasto na 16 równych porcji i uformuj z nich kule. Spłaszcz ręką. Następnie dnem małej szklanki zrób wklęśnięcie. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj twaróg i miksuj do połączenia. Napełnij wgłębienia masą serową. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 195ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę. Utrzyj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polukruj drożdżówki. Smacznego

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.