Drożdżówki z serem to pyszne i słodkie bułeczki. Zawsze lubiłam domowe drożdżowe wypieki. Pieczone z masłem są puszyste i zachowują długo świeżość. Pamiętam jak na koloniach dostawaliśmy takie drożdżówki z serem na podwieczorek. Była to zdecydowanie najprzyjemniejsza chwila dnia. Drożdżówki były świeżutkie i jeszcze ciepłe. Zawsze mam sentyment do wypieków, które kojarzą mi się z moim dzieciństwem, a drożdżówki z serem wywołują mnóstwo wspomnień. Dzisiaj takie drożdżówki jadłam na śniadanie. Kilka zostało do popołudniowej kawy.
Drożdżowe wypieki wielu osobom sprawiają kłopot. Sądzę, że jest to jedynie kwestia wprawy. Dodam, że chociaż pieczemy według przepisu to i tak trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta. Oczywiście wszystko zależy od mąki. Zawsze podkreślam, że mąka mące nierówna. Mąka chłonie wodę różnie w zależności od jej rodzaju. Najlepiej więc kontrolować ciasto podczas wyrabiania. Jeśli jest elastyczne i lekko lepkie to drożdżówki z serem na pewno będą puszyste i smaczne nawet na drugi dzień. Dobrym sposobem na drożdżówki, które zachowują długo świeżość jest dodanie sporej porcji miękkiego masła. Ilość masła można zmniejszyć i zastąpić twarożkiem. Będzie to nieco lżejsza wersja drożdżówek jak w przepisie poniżej.
Lubię drożdżówki, które mają dużo nadzienia. Ten wypiek zawiera go dużo. Masa serowa ma konsystencję pianki, a smak nadaje jej wanilia. Poza drożdżówki polukrowałam.
Drożdżówki z serem
Składniki:
na 22 drożdżówek
650 g pszennej mąki
40 g drożdży, świeżych
400 – 450 ml podgrzanego mleka
100 g cukru
¾ łyżeczki mielonego kardamonu
50 g masła
100 g twarogu
½ łyżeczki soli
Nadzienie serowe
4 łyżki miękkiego masła
100 g cukru
1 żółtko
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
400 g twarogu
Lukier
100 g cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Rozpuść drożdże w mleku razem z cukrem. Dodaj kardamonu i część mąki. Resztę mąki dosypuj w trakcie wyrabiania ciasto. Ciasto będzie powinno odchodzić lekko od brzegów naczynia ale też powinno być bardzo elastyczne lekko lepkie. Dodaj teraz miękkie masło i sól i wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, żeby wyszło z niego powietrze. Podziel ciasto na 16 równych porcji i uformuj z nich kule. Spłaszcz ręką. Następnie dnem małej szklanki zrób wklęśnięcie. Przygotuj masę serową. Masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i zmiksuj jeszcze raz. Na koniec dodaj twaróg i miksuj do połączenia. Napełnij wgłębienia masą serową. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 195ºC. Posmaruj bułeczki rozmąconym w mleku jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 8-12 minut na złoty kolor. Wyjmij drożdżówki na metalową kratkę. Utrzyj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Polukruj drożdżówki. Smacznego
11 komentarzy
ale mi zrobiłaś smaku na takie bułeczki! Są idealne!!!
Dziękuję!
A może podasz ile drożdży należy użyć?
Tak, przepraszam,już dodałam
Gosia, zapomniałaś napisać ile dać drożdży?
Już napisałam! Przepraszam!
domowe drozdzowki z serem sa najlepsze. po prostu :)
Tak, tak po prostu!
Uwielbiam drożdżówki z serem, a tak dawno już nie jadłam…
…dlatego je upiekłam, bo dawno nie jadłam!
Klasyka w najlepszym wydaniu :)