Jeszcze mi nie pora zakończyć wypieki z dynią. Zapraszam na kolejny przepis, dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami. Są to przepyszne drożdżówki o pięknym kolorze nadziewane smażonymi jabłkami i orzechami. Są bardzo puszyste, mięciutkie i po prostu rozpływają się w ustach. Słodkie zawijańce!
Jeśli jeszcze nie odkryliście pełni smaku dyni, to warto sięgnąć po przepis na dyniowe drożdżówki. To wydawałoby się neutralne warzywo często niedoceniane, może zaskoczyć swoim bogatym i subtelnym smakiem. Zawijane bułeczki z dodatkiem dyni wzbogaciłem o kardamon, który nie tylko podkreśla naturalny aromat dyni, ale również nadaje im charakterystyczną nutę egzotyczności.
Ten przepis na pewno Cię zaskoczy – dyniowe drożdżówki z jabłkami i orzechami
Główną słodycz bułeczek zawdzięczają one przepysznemu musowi z dyni, które dodaje im nie tylko smaku, ale również wilgoci i tekstury. Dynia nadaje również piękny, złocisty kolor ciastu, co czyni drożdżówki nie tylko smakowitymi, ale również atrakcyjnymi dla oka.
Aby podkreślić ich bogaty smak, delikatnie polukrowałem każdą z bułeczek. Słodka polewa o smaku cytrynowym idealnie komponuje się z nutą kardamonu i delikatnością nadzienia z jabłek i orzechów. To wspaniałe połączenie smaków sprawia, że dyniowe drożdżówki są doskonałym wyborem na poranną kawę, popołudniową herbatę lub jako słodki akcent na jesienny piknik.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
600 g pszennej mąki
½ łyżeczki kardamonu
100 g cukru
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka, ciepłego
½ łyżeczki soli
80 g masła, stopionego
100 g dyniowego puree
1 jajko
Nadzienie
3 jabłka
1 łyżka cynamonu, czubata
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych
Lukier
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Dodać dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodać sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazdka i pokroić w kostkę. Rozgrzać masło, dodać cukier, cynamon i jabłka. Smażyć jabłka przez 15 minut. Powinny być miękkie ale w całości.
- Nastawić piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm.
- Na powierzchni ciasta rozprowadzić równomiernie usmażone jabłka. Posypać jabłka pokrojonymi orzechami. Zwińąć prostokąt w rulon, następnie pokroić na grube plastry.
- Z podanej porcji ciasta wychodzi 12 sporych drożdżówek. Dyniowe drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między drożdżówkami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
- Wstawić drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piec przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Studzić na metalowej kratce.
- Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Polukrować jeszcze ciepłe drożdżówki. Smacznego!
14 komentarzy
Zjadłby taka nie tylko na śniadanie :)
Ciasto z dodatkiem puree z dyni nie tylko pięknie wygląda ale też przepysznie smakuje :D
Naprawdę bardzo ładnie się prezentują.
U mnie w domu prawie każdy drożdżówy lubi… a z dynią to już zwłaszcza (bo takie żółciutkie) :D
Super propozycja.
Pozdrowionka cieplutkie :)
Uwielbiam takie drozdzowki! Idealne na jesien :)
Gosiu cudowne drożdzóweczki :-)
Dziękuję!
Apetyczne i bardzo kuszące!!!
Bardzo apetycznie wyglądają :) Aż ślinka leci :)
Gdybym miała dobry piekarnik, to na pewno bym zrobiła :D Uwielbiam takie słodkości :D
ale cudowne <3 ojeeeju <3 i to z jabłkami!
super :) prezentują się świetnie !
o rany jakie one piekne!
Zawsze będę podziwiała te zdjęcia na blogu
Miałam w planach w tym tygodniu piec tradycyjne kannelbular, które uwielbiam, ale przekonałaś mnie i będę eksperymentować z dynią :D!