366
Pyttipanna ( krótko pytt) to typowe szwedzkie danie, bardzo łatwe w wykonaniu. Ten szybki obiad przyrządza się głównie z ziemniaków i warzyw selerowych, cebuli i mięsa (zazwyczaj grubej kiełbasy, tzw. falukorv). Wszystkie składniki kroi się w drobną kostkę i smaży na patelni. Pyttipannę podaje się obowiązkowo z sadzonym jajkiem i buraczkami.
Składniki:
Przepis na 5 porcji
- 5 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 marchewki
- 150 g selera
- 2 korzenie pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 400 g kiełbasy
- 5 jajek
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
- Obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek.
- Pokrój kiełbasę w kostkę i podsmaż na patelni. Trzymaj w cieple.
- Smaż warzywa partiami, a potem wymieszaj z kiełbasą. Dopraw solą i pieprzem.
- Usmaż jajka tak żeby żółtko było płynne, jeśli takie lubisz oczywiście.
- Posiekaj szczypiorek i posyp nasadzone jajko.
1 Komentarz
Lubie takie obiadki, pychotka :-)