Znajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości.
Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę. Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz.
Odrywane drożdżowe z sezonowymi owocami
Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki, jabłka i brzoskwinie. Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum!
Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest dobrze wypieczone i jeszcze lekko ciepłe. Wiadomo drożdżowe ciasto najlepiej smakuje upieczone i spożyte w ten sam dzień. Ale nawet nieco starsze ciasto drożdżowe smakuje idealnie posmarowane masłem do porannej kawki.
Cieszę się, że mój pobyt w Polsce przedłużył się i zdązżyłam jeszcze upiec drożdżowe ciasto z tegorocznych śliwek.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
500 g pszennej mąki tortowej
35 g świeżych drożdży
400 ml ciepłego mleka
80 g cukru
1 jajko + jajko do posmarowania
100 g masła, miękkiego
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
¼ łyżeczki soli
6 dużych śliwek
2 łyżki cynamonu
90 g cukru
80 g masła, miękkiego
Lukier
50 g cukru pudru
1 - 2 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Dodaj mąkę, resztę cukru, jajko, sól i zarób gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dodaj po kawałku miękkiego masła. Zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy aby uszło z niego powietrze i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasto cynamonowym masłem. Śliwki wypestkuj i pokrój wzdłuż, następnie rozprowadź równomiernie na placku.
- Zwiń placek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm, u mnie to 16 kawałków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj kawałki ciasta tak aby zachodziły na siebie. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 - 30 minut aż drożdżowe będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione.
- Wyjmij upieczone ciasto na metalową kratkę i ostudź.
- Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny lub zimną wodą i polukruj ciasto. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Tp ciasto drożdżowe można upiec z dowolnie wybranymi owocami np. jagodami lub brzoskwiniami.
6 komentarzy
Do niedzielnej kawy – idealne
Pięknie wyglądają Twoje wypieki :) i pewnie tak smakują :)
Idealnie się prezentuje! Lepiej niż z cukierni. Drożdżowego to ja nigdy nie odmawiam :)
Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych :) Mega pychotka :)
rewelacyjne
Pięknie wyglądają a smakują jeszcze lepiej. ; ) Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów.