Kto lubi ciasto ze śliwkami i czekoladą? Ja! Uwielbiam śliwki w czekoladzie, więc postanowiłam upiec je dodając do ciasta razem z czekoladą. Wczoraj byłam na ryneczku i rozczulałam się nad każdym stoiskiem ze śliwkami. Wybór jest spory. Najbardziej lubię duże i mięsiste śliwki, oczywiście słodkie jak miód. Ciasto ze śliwkami i czekoladą to ciasto typu ucieranego z dodatkiem kawałków czekolady. Do ciasta najlepiej użyć duże i mięsiste śliwki. Ciasto jest bardzo puszyste, a śliwki ułożone na nim skórką do dołu perfekcyjnie upieczone. Poza tym ciasto przed pieczeniem posypałam orzechową kruszonką.
Ciasto ze śliwkami i czekoladą
Składniki:
na prostokątną formę o wymiarach 25 cm x 35 cm
280 g pszennej mąki
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
100 g gorzkiej czekolady
200 g cukru
150 g masła
3 jajka
150 m mleka
600 g śliwek
Kruszonka orzechowa
30 g mąki
30 masła, zimnego
4 łyżki zmielonych orzechów
90 g cukru
Piekarnik nastaw na 175ºC. Przygotuj kruszonkę rozcierając masło między palcami razem z mąką, orzechami i cukrem. Odstaw na bok. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj masło z cukrem i solą na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Pokrój drobno czekoladę. Dodawaj do masy maślanej na przemian mąkę, czekoladę i mleko (w 3 podejściach). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż śliwki, skórką do dołu. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 – 45 minut. Dla pewności sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź przed krojeniem. Smacznego!
9 komentarzy
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, a z tą kruszonką orzechową na pewno smakuje genialnie :)
Tak, kruszonka pasuje do większości ciast!
Wygląda bosko! Śliwki i czekolada w jednym, super!
Japp!
Apetycznie wygląda ciasteczko :) u nas śliwki juz sie pokazały ale są strasznie drogie :)
Ja jeszcze jestem w Polsce, więc korzystam, ale podejrzewam, że w Szwecji nie jest taniej.
Cudowne ciasto, pomyślałam że maliny i czekolada też byłoby na mój smak ;-)
Tak, na pewno!
Małgosiu, dziękuję za ten przepis :). Ciasto jest przepyszne :). Dotąd piekłam różne ucierane, ale taką pychotkę to pierwszy raz :). Polecam niezdecydowanym.
Pozdrawiam Cię serdecznie :).