Proste ciasto z brzoskwiniami

Lato wciąż dopisuje! Nie pamiętam kiedy było tak ciepło! Ale nie narzekam! A jak lato to wciąż wypiekam z owocami. Dzisiaj miałam ochotę na ciasto z brzoskwiniami. Jest to wersja ciasta jeżynowego z frangipane. Uwielbiam marcepan! Migdały pasują z większością owoców nawet z brzoskwiniami. Moje brzoskwinie obrodziły w tym roku ale mimo pogody wciąż jeszcze dojrzewają. Co i rusz łamie się jakaś gałąź pod ciężarem owoców…Jest ich naprawdę dużo!

ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami to kolejny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Chyba nikt w tym roku nie narzeka na ich brak. Domowe wypieki z owocami dominują u mnie na blogu i pewnie u Was też. Są pyszne! Dzisiaj upiekłam kolejną blaszkę ciasta z owocami, która szybko zniknęła. Uwielbiam wypiekać dla rodziny!

ciasto_brzoskwinie

ciasto brzoskwinie przepis

kruche z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

prostokątna forma 25 cm x 35 cm

Kruche ciasto

80 g masła, zimnego

80 g cukru

180 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

1 jajko

Nadzienie

400 g masy marcepanowej, 60% migdałów

3 łyżki mąki

3 łyżki cukru

80 g masła

3 jajka

3 duże brzoskwinie

3 łyżki kokosowych wiórków do posypania

kruche ciasto owocowe

Piekarnik nastawić na 190ºC. Zimne masło pokroić na kawałki i zmiksować z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić rozwałkowanym ciastem. Na spodzie ułożyć pokrojone na ósemki brzoskwinie. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i zmiksować z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Wyłożyć na brzoskwinie i posypać kokosem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 – 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.