Lato wciąż dopisuje! Nie pamiętam kiedy było tak ciepło! Ale nie narzekam! A jak lato to wciąż wypiekam z owocami. Dzisiaj miałam ochotę na ciasto z brzoskwiniami. Jest to wersja ciasta jeżynowego z frangipane. Uwielbiam marcepan! Migdały pasują z większością owoców nawet z brzoskwiniami. Moje brzoskwinie obrodziły w tym roku ale mimo pogody wciąż jeszcze dojrzewają. Co i rusz łamie się jakaś gałąź pod ciężarem owoców…Jest ich naprawdę dużo!
Ciasto z brzoskwiniami to kolejny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców. Chyba nikt w tym roku nie narzeka na ich brak. Domowe wypieki z owocami dominują u mnie na blogu i pewnie u Was też. Są pyszne! Dzisiaj upiekłam kolejną blaszkę ciasta z owocami, która szybko zniknęła. Uwielbiam wypiekać dla rodziny!
Ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
prostokątna forma 25 cm x 35 cm
Kruche ciasto
80 g masła, zimnego
80 g cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 jajko
Nadzienie
400 g masy marcepanowej, 60% migdałów
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
80 g masła
3 jajka
3 duże brzoskwinie
3 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Piekarnik nastawić na 190ºC. Zimne masło pokroić na kawałki i zmiksować z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajko i zmiksować jeszcze raz. Umieścić ciasto między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić rozwałkowanym ciastem. Na spodzie ułożyć pokrojone na ósemki brzoskwinie. Masę marcepanową zetrzeć na tarce i zmiksować z miękkim masłem, cukrem i jajkami. Wyłożyć na brzoskwinie i posypać kokosem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 – 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na kawałki. Smacznego
11 komentarzy
Takie ciasta są mega pyszne :) Z wielką chęcią zjadłabym kawałeczek do kawki :)
To ciasto było odlotowe!
Oj, nie odmówiłabym, gdyby mi je ktoś teraz podał :)
Wow!
Kusząca ta masa marcepanowa :)
Bardzo intensywny zapach migdałów!
Bardzo ciekawe połączenie! Tak lato powinno się celebrować :)
Też tak myślę!
Proste i jak pięknie wyglądające :)
Brzmi naprawdę dobrze – a jak wygląda! Niebo w gębie! :)
fajne, letnie ciasto