Zapraszam na kolejny przepis z szafranem, szwedzkie bułeczki szafranowe lussekatter. Podczas adwentu piekę kilka razy szwedzkie bułeczki szafranowe, które uwielbia cała moja rodzina. Jest to tradycyjny wypiek w Szwecji, który towarzyszy nam przez cały okres świąteczny. Dziś kolejny wariant tego szafranowego wypieku tym razem w połączeniu z cynamonem. Odbiegłam trochę od tradycji używając również suszonej żurawiny zamiast rodzynek.

szwedzkie buleczki szafranoweszafranowe wypieki

Szwedzkie bułeczki szafranowe

Składniki:

na 12 bułeczek

25 g świeżych drożdży

250 g ciepłego mleka

90 g cukru

o,5 g zmielonego szafranu

1 łyżka gorącej wody

450 g pszennej mąki

50 g masła, miękkiego

½ łyżeczki soli

garść suszonej żurawiny

Nadzienie

3 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

100 g masła, miękkiego

Dodatkowo

roztrzepane jajko do posmarowania

cukier perła do posypania

Syrop

3 łyżki cukru

2 łyżki wody

szwedzkie wypieki szwedzkie bułeczki szafranowe

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Rozpuść szafran w gorącej wodzie. Dodaj do rozczynu cukier, mąkę i szafran. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i zagniataj do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto będzie lekko przywierać ale takie ma być. Nie dosypuj mąki! Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o boku 50 cm x 30 cm. Namocz żurawinę w wodzie.

szwedzkie bułeczki lussekatter

Wymieszaj składniki na nadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek zwiń w ósemkę, zwijając końce do środka lecz w przeciwnych kierunkach. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wstaw wyrośnięte bułeczki i piecz przez około 10-12 minut na złoty kolor. W międzyczasie zagotuj cukier z wodą. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia. Wyjmij upieczone bułeczki i gorące posmaruj syropem. Syrop zatrzymuje wilgoć. Szafranowe bułeczki będą długo świeże.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *