Zapraszam Was na wyjątkowy przepis z jagnięciny – tagine z jagnięciny, ciecierzycą i rodzynkami. Tagine, pochodzące z kuchni orientalnej, to prawdziwa uczta dla podniebienia – aromatyczne i niezwykle smaczne danie jednogarnkowe, które rozgrzewa i zachwyca zmysły. Ta potrawa to bogactwo przypraw, takich jak kolendra, kurkuma, cynamon i kmin rzymski, które tworzą wyjątkowy bukiet smakowy. Dodatkowo, aby podkreślić intensywność smaku, zaostrzyłam tagine suszonym chili, nadając mu wyrazisty charakter i delikatny, pikantny posmak.
Tagine z jagnięciny
Jagnięcina, z miękką i soczystą konsystencją, doskonale komponuje się z delikatnością ciecierzycy oraz słodyczą rodzynków, tworząc harmonijną kombinację smaków. Podczas gotowania tagine, aromaty przypraw unoszą się w powietrzu, kusząc Was do stołu, gdzie czeka na Was prawdziwa uczta. Ten przepis to nie tylko sposób na pełnowartościowy posiłek, ale też podróż przez orientalne smaki i aromaty, które przeniosą Was do serca Bliskiego Wschodu. Gotowi na kulinarne doznania? Przygotujcie się na wyjątkową podróż smaków z tagine z jagnięciną, ciecierzycą i rodzynkami!”
Jagnięcina czy baranina
Jagnięcina do mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje ale płacimy za walory smakowe. Młoda jagnięcina jest oczywiście najlepsza, krucha i delikatna i idealnie pasuje do tagine. Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki…
Przepis na jagnięcinę
Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią. Nie można chyba być w większym błędzie! We Francji, Irlandii, Anglii i Szwecji ceni się dania z jagnięciny. Przepisy z jagnięciny są smaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań.
U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny, gotuję curry lub gulasz. Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine.
Składniki:
800 g karkówka z jagnięciny
1 cebula
1 czosnek solo
½ łyżeczki suszonych chili płatków
po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego
2 łyżki pomidorowego przecieru
50 ml jabłkowego octu
300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw
150 g ciecierzycy, waga sucha
100 g rodzynek
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej
Przygotowanie:
- Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso na kawałki i zrumień na maśle. Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli.
- Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie.
- Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem.
12 komentarzy
Gdybym zaserwowała takie danie bliskim to byliby w 7 niebie :D Wygląda obłędnie :)
O tak, na pewno by im smakowało!
Wygląda niesamowicie! Na pewno wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić podobne :P Pozdrawiam!
Bardzo lubię dania z jagnięciny, ale nie przygotowuje zbyt często. Twoje danie pysznie wygląda :)
Ja się jakoś do jagnięciny nie umiem przekonać, nie podchodzi mi ten specyficzny posmak tego mięsa.
Musi być koniecznie młoda no i przyprawy swoje robią. Ale masz rację ma specyficzny smak, który nie wszyscy lubią
Danie wygląda obłędnie. Mam jednak problem z dostaniem jagnięciny. Czy używając cielęciny może bardzo zmienić się smak dania ?
Ja też mama problem z dostaniem jagnięciny jak jestem w PL. Danie zmieni lekko smak z cielęciną
Z takim zestawem przypraw musi smakować ciekawie :)
Ostatnio wpadło mi w ręce takie specjalnie naczynie to gotowania tego dania, nie kupiłam bo było wariacko drogie, ale w sumie to żałuję, bo bardzo lubię taką kuchnię… Narobiłaś mi ochoty, wiem, co jutro serwuję na obiad ;)
Uwielbiam jagnięcinę. Kiedyś kupowałam taką w markecie, ale odkryłam, że w Krakowie na Starym Kleparzu, na który często zaglądam jest taki mały sklepik z jagnięciną bezpośrednio od hodowcy – Pana Gugulskiego. Tam zawsze zaopatruję się w to mięso. :-)
Super wrócić do takich rzeźników rzemieślników