779
Zapraszam na ciasto drożdżowe z marcepanem! Miało być inne drożdżowe, ale nie miałam w domu wszystkich potrzebnych składników, za to znalazłam masę marcepanową. Ciasto drożdżowe to takie ciasto, które mi zawsze wychodzi, nawet jeżeli mam za mało drożdży tak jak dzisiaj.
Przepis na ciasto drożdżowe z marcepanem
Składniki:
- 500 g + 2 łyżki mąki
- 30 g świeżych drożdży, ja dałam tylko 10 g
- 250 ml mleka
- 80 stopionego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie
- 200 g marcepanu
- 50 zmielonych uprażonych i zmielonych migdałów
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
Lukier
- 100 ml cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Masło rozpuść w rondelku, po czym dodaj mleko aby się ogrzało. Rozpuść drożdże w mleku i cukier. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Marcepan zetrzyj na tarce. Dodaj białka, cukier i zmielone migdały i zmiksuj.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń w rulon, natnij wzdłuż, skręć kilka razy i ułóż w ósemkę.
- Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz ciasto drożdżowe na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 175ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.
- Ostygnięte ciasto polukruj.
12 komentarzy
Świetne ! :)
Cudowne, uwielbiam takie ciasta. :)
Oj ja tez!
Lista must-eat w Polsce wydłużyła się o jedną pozycję :) Drożdżowe z marcepanem… i się rozmarzyłam…
No jestem ciekawa, gdzie cie te marzenia przywiodly?
Szkoda, ze nie lubie marcepanu :(
Moja lista, rzeczy, których nie lubię jest krotka, ale z cala pewnością stwierdzam, ze na pierwszym miejscu jest lakrits, czyli wyroby słodkie z lukrecji w smaku zbliżone do anyżu ( o wiele intensywniejszy niż anyż), ohyda!
Cudowne ciasto,zachwycajace zdjecia,pozdrawiam.
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
O tak drożdżowe ciasta zawsze się udają ! Pysznie wygląda i smaczne marcepanowe smaki ! Pozdrawiam :)
Dziekuje Samantha! Pozdrawiam serdecznie!
drożdżowe uwielbiam a z takim dodatkiem to musi smakować wyśmienicie