Już niedługo tłusty czwartek. W Polsce świętujemy ten dzień jedząc pączki, a w Szwecji króluje semla. Semla szafranowa to odmiana tego szwedzkiego przysmaku, puszyste brioche z dodatkiem szafranu. Lubię, kiedy bułka do semla po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego mój wybór to brioche z pokaźną dozą masła.
Semla szafranowa to słodka bułka nadziewana marcepanem i bitą śmietaną, podobnie jak tradycyjna semla, gdzie do drożdżowej bułki dodaje się sporo kardamonu. Jeśli wolicie ten wariant to wybierzcie przepis na semla z marcepanem. Osobiście jestem wielką fanką szafranu i dlatego w tym roku postanowiłam wykonać ten deser, używając szafranowych bułeczek.
Masa marcepanowa to słodkie nadzienie w tym wypieku i koniecznie musi być go dużo. Lubię doprawić marcepan amaretto lub rumem. Marcepan to utarte migdały z cukrem pudrem i gorzkimi migdałami. Oczywiście można zrobić własnoręcznie bez zbędnych dodatków, jakie często można znaleść w kupnym marcepanie.
Innym składnikiem tego szwedzkiego deseru jest bita śmietana. Nie słodzę śmietany, ponieważ masa migdałowa jest bardzo słodka. Nieco cukru dodaję również do ciasta drożdżowego. Warto spróbować coś innego i upiec szwedzką semla na tłusty czwartek zamiast tradycyjnych pączków. Polecam przepis!
Semla szafranowa
8 sztuk
Składniki:
400 g pszennej mąki
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
0,25 g szafranu, zmielonego
80 g masła
1 żółtko
80 g cukru
szczypta soli do smaku
1 jajko do posmarowania
Nadzienie do semla
350 ml śmietanki, 36% tł.
250 g masy marcepanowej
2 łyżki ciemnego rumu
2 łyżki cukru pudru do posypania
Rozpuścić masło z szafranem i wlać zimne mleko. Dodać łyżkę cukru i drożdże. Mieszać do rozpuszczenia drożdży. W misie miksera odważyć mąkę i cukier. Następnie wlać rozczyn oraz dodać żółtko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto drożdżowe za pomocą haka. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Po wyrośnięciu złożyć ciasto w kopertę i odczekać 10 minut. Podzielić ciasto na 8 kawałków około 120 g i uformować 8 okrągłych bułek i ułożyć je wodstępach, na blaszy wyłożonej pergaminem. Przykryć bułeczki ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Nastawić piekarnik na 200ºC na termoobieg. Wstawić szafranowe bułki i piec przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone bułki ostudzić na metalowej kratce.
Odkroić „pokrywkę” z każdej bułeczki. Masę migdałową zmiksować z rumem. Bitą śmietanę ubić i przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Na spodnią część bułki położyć 2 łyżki masy marcepanowej. Wycisnąć bitą śmietanę. Przykryć odkrojoną wcześniej „pokrywką” i oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać semla w lodówce do 3 dni. Smacznego!