Uwielbiam szpinak i fasolę mung. Bardzo często przyrządzam z nich wegański sos na ciepło, który podaję do mięsa i ryb. Inspiracją do tego sosu jest przepis na pikantny sos z fasoli mung. Dzisiejszy przepis zawiera również szpinak i dlatego przypomina mięsny gulasz ze szpinakiem i fasolą mung. Jak widać bardzo łatwo można dostosować ten sos do swojej codziennej diety.
Na uwagę zasługuje fakt, że sos jest bezglutenowy. Podczas gotowania fasola mung naturalnie zagęszcza sos.Oczywiście rozdrobniony szpinak również sprawia, że sos jest pożywny i gęsty.
Wegański sos z fasoli i szpinaku, ale też inne sosy ze strączków często podaję do obiadu jako ciepłe przystawki do pieczonego łososia lub grillowanego kurczaka. Świetnie pasuje też jako wegańskie danie z ryżem lub kaszą bulgur. Ten sos to prawdziwa eksplozja smaków. Jest w nim mnóstwo aromatycznych przypraw jak, garam masala, kmin rzymski, kolendra zarówno świeża jak i mielona.
Szpinak to smaczne i neutralne warzywo liściaste, które pod wpływem orientalnych przypraw przechodzi prawdziwą metamorfozę. Często słyszę, że sporo czytelników nie lubi szpinaku. Świeży szpinak ma dość intensywny, metaliczny posmak, który po ugotowaniu zanika.
Osobiście wolę szpinak gotowany niż na surowo. Szpinak jest zdrowy, ale trzeba go spożywać w odpowiedni sposób. Gotowany sos ze szpinakiem jest absolutnie zdrową opcją.
Wegański sos
10 porcji
Składniki:
150 g fasoli mung
500 g mrożonego szpinaku, drobno pokrojonego
2 łyżki kokosowego oleju
1 duża cebula
2 czosnki solo
1 łyżeczka garam masala
1½ łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
pęczek świeżej kolendry
po łyżce suszonej natki pietruszki, pora i lubczyka
1 l wody lub warzywnego bulionu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać kokosowy olej w żeliwnym garnku. Zeszklić cebulę i czosnek posypując je przyprawami. Następnie dodać mrożony szpinak i smażyć, aż szpinak się rozpuści. Wlać gorącą wodę lub bulion i wsypać opłukaną fasolę mung bez uprzedniego namaczania w wodzie.
Doprawić sos solą, dodać suszone zioła i świeżą, posiekaną kolendrę. Gotować przez około 40 minut, aż fasola będzie miękka. Na koniec doprawić oliwą z oliwek. Podać do obiadu jako sos lub jako samodzielne wegańskie danie na obiad. Smacznego!