731
Bardzo lubię majonez, ale tych kupnych to już mam dosyć. Słodkie i nie wiadomo co jeszcze tam w nich jest. Zrobić majonez to żadna trudność. Poza tym można dostosować proporcje i przygotować tyle majonezu ile akurat potrzeba.
Wczoraj była majonezowa premiera. Mój domowy majonez okazał się sukcesem, bo wszystkim bardzo smakował. Majonez nie zawiera cukru, glutenu czy skrobii, więc polecam go osobom na diecie bezglutenowej jak również miłośników LCHF.
Taki domowy majonez można doprawić na różne sposoby i używać jako dip. Ja miałam ochotę na kolendrę i sok z limonki.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
- 2 żółtka
- 1 ½ łyżeczki nasion żółtej gorczycy
- 1 łyżka białego winnego octu
- 200 ml oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Dodatkowo
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1- 2 łyżka posiekanej kolendry
Wykonanie:
- Upraż nasiona gorczycy na suchej patelni, a następnie ugnieć w moździerzu.
- Ubij żółtka ze sproszkowaną gorczycą i octem. Podczas ubijania dodawaj olej bardzo cienkim strumieniem. Ważne aby ubijać majonez cały czas.
- Dopraw majonez solą i pieprzem, a następnie kolendrą i sokiem z limonki wedle smaku.
8 komentarzy
Pysznie Gosiu!
Używam własnego majonezu i nie smakuje mi ten , z fabryki’.
Dziękuję Aniu
zawsze mnie ciekawił smak domowego majonezu; musze kiedy zrobić
O wiele lepiej Iza!
Nawet musztardy nie dodajesz gotowej tylko gorczycę – szacunek… Wypróbowywałam już rózne przepisy na majonez ale ostatnio jakos się w tym temacie zaniedbałam:)
No właśnie nie, bo też w niej za dużo rzeczy co nie potrzeba…
Wygląda zjawiskowo, ślinka sama leci… :)
No myślę!