493
Nuggets z awokado są po prostu boskie. Zrobiłam je pierwszy raz i naprawdę bardzo mi smakowały. Pyszne, wegetariańskie nuggets, które różnią się od nuggets z kurczaka, tym, że są bezglutenowe. Do panierki użyłam zmielonych migdałów i mąki z cieciorki. Następnym razem wypróbuję nuggets z kurczaka w tej panierce.
Jak widzicie na zdjęciu nuggets podałam z domowym majonezem o smaku kolendry i limonki. Pyszne LCHF danie czy ciepła przekąska. Jeszcze jeden przepis, który wart wypróbować jeśli masz za dużo awokado w domowej spiżarce.
Składniki:
na 2 porcje
- 2 duże awokado
- 4 msk mąki z cieciorki
- 150 ml zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżka świeżych ziół, u mnie bazylia, oregano, rosmaryn, tymian
- sól do smaku
Wykonanie:
- Obierz awokado ze skórki i pokrój na kawałki.
- Mąkę cieciorkę, zmielone migdały i zioła wymieszaj. Zamocz kwałki awokado w jajko a następnie obtocz w panierce.
- Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz na 160ºC (termoobieg) przez 20 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę.
- Podawaj nuggets z domowym majonezem.
2 komentarze
wyglądają fajnie, i ciekawa jestem smaku
Bardzo fajny i delikatny smak!