1,2K
Niedawno odwiedziła mnie przyjaciółka. Zrobiłam pyszny obiadek, a ucztę rozpoczęła przekąska z łososiem i awokado. Bardzo fajna przekąska, która świetnie pasuje do bufetu. Przekąskę podałam na małych gofrach, które upiekłam z dodatkiem kopru.
Nic trudnego, a zawsze trochę inaczej! Szybko i łatwo!
Przekąska z łososiem i awokado na ziołowych gofrach
Składniki:
30 przekąsek
Ziołowe gofry
- 150 ml mąki
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml zimnej wody
- 100 ml śmietanki
- 2 czubate łyżki posiekanego kopru
- 1 łyżki masła, rozpuszczone
- ¼ łyżeczki soli
Krem z awokado
- 1 awokado
- 100 gęstego jogurtu
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 1 mały ząbek czosnku
- sól do smaku
Do dekoracji
- łosoś, wędzony lub marynowany
- koper
- czerwona cebula
Wykonanie:
- Ubij lekko śmietankę i wymieszaj z mąką i proszkiem. Dodaj rozpuszczone masło , wodę i koper.
- Smaż cienkie gofry, u mnie w kształcie serc.
- Zmiksuj awokado z bazylią i czosnkiem. Wymieszaj z jogurtem i dopraw solą.
- Nałóż krem z awokado na gofra. Zrób różyczkę z łososia i ułóż na kremie.
- Udekoruj całość cebulą i koprem.
Polecam zimne przekąski na każdą okazję. Trochę luksusu w powszedni dzień nie zaszkodzi.
9 komentarzy
Bardzo apetyczne;)
Dziękuję!
Ogromnie miś ię podoba pomysł z wykorzystaniem gofrów jako bazy do przystawki!
A ziołow bardzo lubię
Polecam!
Podoba mi się ten gofrowy pomysł:) Niestety wierzch muszę zmienić, bo na łososia jestem uczulona, ale gofry super!
Tak, można udekorować szynką czy przeróżnymi serami
Bardzo apetycznie wyglądają te przekąski :)
Dziękuję bardzo!
Wspanialy pomysł :) Porywam porcyjkę ;)!