391
Święta, święta i po świętach! Zostało mi mnóstwo świątecznych resztek różnego pochodzenia. Na początek zajęłam się indykiem, którego o dziwo, aż tak dużo się nie uratowało. Zrobilam z niego pyszne nadzienie, zaostrzone świetnym chili sosem. Z tym nadzieniem opiekłam drożdżowe pierogi, takie mini calzone, małe pierożki zamiast tradycyjnej pizza.
Drożdżowe pierogi
Składniki:
na 40 sztuk
Ciasto drożdżowe
- 600 g maki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g roztopionego masła
- 300 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie z indyka
- 400 g mięsa z pieczonego indyka
- po ½ czerwonej i żółtej papryki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka dobrego chili sosu
- 3 suszone pomidory
- 200 ml startego żółtego sera
- tymianek, pieprz i sol do smaku
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, tymianek, sol i rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto, ja użyłam asystenta kuchennego. Ciasto będzie bardzo miękkie i puszyste. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój indyka w kostkę. Pokrój drobno cebulę, paprykę i suszone pomidory i podsmaż na łyżce oliwy.
- Dodaj podsmażone warzywa do indyka, również ser i wymieszaj. Dopraw sosem chili, solą i ewentualnie pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto drożdżowe na grubość 1 cm i wycinaj krążki, moje miały 10 cm średnicy. Na każdy krążek nałóż po łyżce nadzienia i zaklej na kształt pieroga.
- Ułóż pierogi na blaszy wyłożonej pergaminem i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut pod przykryciem, po czym piecz pierogi na 225ºC (termoobieg) przez 20 minut.
Pierożki świetnie pasują do bufetu jako ciepła przekąska ale zimne tez smakowały nieźle. Upiekłam je na Sylwestra.
3 komentarze
Bardzo smaczny i dobry pomysł
fajny pomysł na wykorzystanie resztek
Robiłam ostatnio podobne ze szpinakiem xD