1,1K
Ciasto francuskie wielokrotnie wyratowało mnie z opałów. Nic dziwnego…Zawsze mam w lodówce porcję francuskiego ciasta, z którego mogę stworzyć przekąskę dosłownie na poczekaniu. Moja dzisiejsza propozycja, przekąska z kozim serem i gruszką jest co prawda pozbawiona kuchennej dramatyczności, ale nie mniej można ją przygotować na poczekaniu.
Uwielbiam przekąski z francuskiego ciasta, niezwykle delikatne i kruche! Błyskawiczne w przygotowaniu, idealne do bufetu, wytrawne i na słodko. Użyłam koziego sera, ale z powodzeniem można go zastąpić fetą czy chevré. Chevré to również kozi ser ale z białą pleśnią.
Przekąska
Składniki:
na 16 porcji
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 200 g koziego sera, twarogu lub chevré
- 2 słodkie gruszki
- miód
Wykonanie:
- Natnij ciasto w małe kwadraty. Na każdym umieść krążek sera.
- Gruszkę oczyść z nasion i pokrój w ósemki. Ułóż na serze.
- Piekarnik nagrzej do 200ºC (termoobieg) i piecz przekąski przez około 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika, udekoruj włoskim orzechem i polej miodem.
3 komentarze
Dziękuję za wpis do akcji :) Super pomysł ;) chętnie przetestuję!!
Cieszę się, że ci się spodobał!
fajny pomysł ;) i na sylwestra moze byc w sam raz