Jajka faszerowane to jedna z popularnych zimnych przekąsek, którą praktycznie można zrobić na poczekaniu. Dzisiaj chcę Wam zaproponować jajka faszerowane krewetkami. Nadzienie proste, bo wystarczy jedynie posiekać obrane krewetki, świeży koper, żółtka i wszystko wymieszać z majonezem najlepiej własnej roboty.
Nowy miesiąc, więc i czas na przepis miesiąca. W tym miesiącu proponuję temat – przekąski. Szybkie, łatwe przekąski na zimno czy na ciepło, na słodko i wytrawnie. Czekam na Wasze przepisy. Wszyscy, którzy jeszcze nie są na liście Przepis miesiąca, a pragną dołączyć mogą to zrobić po umieszczeniu banerka na stronie głównej.
Przepis na jajka faszerowane krewetkami
Składniki:
na 8 porcji
4 duże jajka, ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
100 g obranych krewetek
4 czubate łyżki domowej roboty majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka całych krewetek do dekoracji
kilka gałązek kopru
cytryna
Przekrój jajka na pół i wyjmij żółtka. Zgnieć żółtka widelcem, dodaj drobno pokrojone krewetki (kilka w całości zachowaj do dekoracji), posiekany koper i wszystko wymieszaj z majonezem i kwaśną śmietaną. Dopraw solą i sokiem z cytryny, ewentualnie szczyptą chili w proszku. Napełnij obficie połówki jajek, a następnie udekoruj krewetką, koprem i cytryną. Przekąskę można przygotować na dzień przed spożyciem.
3 komentarze
Bardzo proste, a na pewno efektowne i smaczne :)
Jak na razie mam 2 propozycje:
http://mirosixgotuje.blox.pl/2015/01/Panierowane-kalmary.html
http://mirosixgotuje.blox.pl/2015/01/Krewetki-z-ananasem-i-maslem-fistaszkowym.html
szybki, smaczny i ciekawy przepis, ja znalazłem też przepis na blogu, jakie dania można zrobić z ryb http://www.polskagruparybna.pl/blog/tematy/categorie-i/item/37-jajka-faszerowane-pastami-rybnymi