Przepis na śledzie…Jedni piszą, że święta bez wielkanocnej babki to nie święta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe!
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką. Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy. Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na śledzie.
Przepis na śledzie po azjatycku
Składniki:
400 g śledzi solonych
10 cm pora
3 cm świeżego imbiru
1 czerwone chili
1 czosnek solo
½ l wody
200 ml octu, 12%
Śledzie namocz. Ja zmieniałam wodę 3 razy. Zagotuj wodę z octem odstaw do ostygnięcia. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki razem z porem. Imbir i czosnek obierz i pokrój na plasterki. Pokrój odsączone śledzie na mniejsze kawałki i układadaj w słoiku na przemian z chili, czosnkiem, imbirem i porem. Na koniec wlej zalewę, zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie są dobre już po dwóch dniach.
13 komentarzy
Takich śledzi jeszcze nie próbowałam, a zapowiadają się bardzo pysznie:)
Ja nie lubię śledzi, ale te tak przpięknie wyglądają, że byłby śliczną dekoracją stołu ;)
A ja uwielbiam!
Solone śledzie jakoś zawsze omijałam w sklepie. Twój przepis zapowiada się ciekawie więc tym razem zabiorę je ze sobą do domu :).
A ja zawsze kupuję solone, bo w Szecji wszystkie gotowe są za słodkie dla mnie!
A ja na Wielkanoc muszę mieć babę ;) Śledzie mogą być, ale nie muszą ;)
He, he…Pewnie! Każdy ma swoje upodobania!
Takich śledzików jeszcze nie próbowałam. Wyglądają pysznie.
Polecam!
Akurat śledzie to wyjątkowo nie nasze klimaty :D
Zupełnie inne niż te, które zawsze robilam. Chętnie je zrobię
po ilu dniach są najlepsze? kiedy zrobic żeby na Wigilię były jak znalazł?
Po 48 godzinach już przechodzą i są dobre.