Śledzie po azjatycku

Przepis na śledzie…Jedni piszą, że święta bez wielkanocnej babki to nie święta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe!

przepis na śledzie

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką. Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy. Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na śledzie.

sledzie_przepis

Przepis na śledzie po azjatycku

Składniki:

400 g śledzi solonych

10 cm pora

3 cm świeżego imbiru

1 czerwone chili

 1 czosnek solo

½ l wody

200 ml octu, 12%

przepis na śledzie

Śledzie namocz. Ja zmieniałam wodę 3 razy. Zagotuj wodę z octem odstaw do ostygnięcia. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki razem z porem. Imbir i czosnek obierz  i pokrój na plasterki. Pokrój odsączone śledzie na mniejsze kawałki i układadaj w słoiku na przemian z chili, czosnkiem, imbirem i porem. Na koniec wlej zalewę, zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie są dobre już po dwóch dniach.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *