Śledzie po azjatycku

Przepis na śledzie…Jedni piszą, że święta bez wielkanocnej babki to nie święta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe!

przepis na śledzie

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na śledzie jak ten śledzie z jabłkiem czy śledzie ze śliwką. Zawsze wracam do klasycznych przepisów jak śledziowe rolmopsy. Śledzie w zalewie octowej są zdecydowanie ulubionymi. A wy jakie śledzie lubicie? Może przypadnie Wam do smaku dzisiejszy przepis na śledzie.

sledzie_przepis

Przepis na śledzie po azjatycku

Składniki:

400 g śledzi solonych

10 cm pora

3 cm świeżego imbiru

1 czerwone chili

 1 czosnek solo

½ l wody

200 ml octu, 12%

przepis na śledzie

Śledzie namocz. Ja zmieniałam wodę 3 razy. Zagotuj wodę z octem odstaw do ostygnięcia. Chili oczyść z pestek i pokrój w krążki razem z porem. Imbir i czosnek obierz  i pokrój na plasterki. Pokrój odsączone śledzie na mniejsze kawałki i układadaj w słoiku na przemian z chili, czosnkiem, imbirem i porem. Na koniec wlej zalewę, zamknij słoik i wstaw do lodówki. Śledzie są dobre już po dwóch dniach.

 

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *